EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
L'elefant està a punt
Rajoy té preparades totes les eines de l'Estat de Dret per frustrar el referèndum de l'1-O
L'Executiu central tem que amb un Govern "independentista" es compliqui la resposta "proporcional" al desafiament
undefined32758593 madrid 12 02 2016 soraya saenz de santamaria durante la r170716165308 /
«L’Estat de Dret triga molt a moure’s, però és com un elefant i, quan l’Estat de Dret comença a moure’s, no s’atura i va en contra dels que vulneren la llei». La frase els la diu sovint la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, als col·laboradors amb qui analitza el desafiament independentista. I aquest elefant, afirma un d’ells, està preparat davant els possibles polsos a què vulgui desafiar a partir d’ara el Govern monolític que han esculpit Oriol Junqueras i Carles Puigdemont per organitzar el referèndum anunciat per a l’1 d’octubre.
Els relleus a l’Executiu català preocupen la Moncloa, perquè els danys del xoc de trens seran molt diferents si l’impacte és a 50 km/h o als 310 km/h que arriba a assolir l’AVE entre Madrid i Barcelona. Mariano Rajoy, la vicepresidenta i la resta del Gabinet han insistit aquests últims mesos que la resposta del Govern central a la vulneració de la llei serà «prudent» i «proporcional», però un ministre no dissimulava divendres que, davant un «exèrcit de fidels independentistes», el Govern central sap que és més difícil «mesurar la resposta». Perquè n’hi haurà, insisteixen en l’Executiu i també a Génova. Rajoy no es pot permetre un altre simulacre com el que va tenir lloc el
9-N. Un sector del seu partit no va entendre llavors que deixés col·locar les urnes i ho entendria menys si es fes per segona vegada.
L’ADVOCACIA DE L’ESTAT
El Govern segueix amb lupa qualsevol decisió de la Generalitat. L’equip de Sáenz de Santamaría remet tots els textos i decisions de l’Executiu català a l’Advocacia de l’Estat perquè aquesta determini la resposta jurídica. És el que farà aquest dimarts, si en la reunió del Consell Executiu, Junqueras i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, compleixen amb el que està anunciat i demanen assumir la compra d’urnes per al referèndum. Si hi ha «un acte administratiu en ferm», el Gabinet de Mariano Rajoy el podrà recórrer davant el Tribunal Constitucional. A més, està oberta la via de la fiscalia, que es va querellar contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, per licitar la compra d’urnes. Fonts de la Moncloa sospiten, no obstant, que Junqueras seguirà fent «anuncis» per evitar que l’Estat de Dret pugui actuar.
Sobre la taula, Rajoy té un ampli ventall d’eines. Diversos ministres insisteixen aquestes últimes setmanes que no serà necessari utilitzar l’article 155 de la Constitució, que permet intervenir competències concretes com, per exemple, els Mossos d’Esquadra o Educació. Des que es va aprovar la Carta Magna aquest article no s’ha aplicat mai de manera completa. «Esperem que no s’arribi a aquest punt de ruptura, encara que és cert que aquest article és una arma més i està aquí», avisa un col·laborador de Santamaría abans d’al·ludir a la metàfora de l’elefant.
COM FINS ARA
A la Moncloa tampoc creuen que sigui útil la llei de seguretat nacional, que conté un «esperit» pensat per combatre el terrorisme global. Es mostren més partidaris de recolzar-se en el Tribunal Constitucional, com fins ara. És el que va fer l’Executiu amb les partides reservades als Pressupostos catalans per portar a terme el referèndum.
Amb la reforma exprés de fa dos anys, el Constitucional pot prendre mesures cautelars perquè s’obeeixin les seves resolucions i, en última instància, suspendre de les seves funcions els alts càrrecs. El Constitucional pot establir multes coercitives (de fins a 30.000 euros a «autoritats, empleats públics o particulars») i pot reiterar aquests pagaments fins al «compliment íntegre del que està manat». El perill de veure minvar el patrimoni plana per diverses vies. A més, si la desobediència es mantingués, aquest tribunal podria demanar «l’auxili de qualsevol de les administracions i poders públics» a Catalunya.
AVISOS A FUNCIONARIS
El xoc entre les dues legalitats que es donarà si la Generalitat aprova les seves pròpies normes per donar cabuda al referèndum crearà dificultats als funcionaris. La setmana passada, el Govern central va recordar als secretaris i els interventors que el Constitucional ha prohibit «qualsevol acte preparatori» de l’1-O.
Notícies relacionades
I als alcaldes la Moncloa els ha refrescat que poden ser denunciats pels seus conciutadans per falta de neutralitat amb la llei de transparència a la mà i que la llei de protecció de dades inclou multes per oferir informació personal (cens) per a un fi il·legal (de fins a 600.000 euros). Una altra vegada el patrimoni.
LA REFORMA DEL PSOE
El PSOE, mentrestant, ha anunciat que no recolzarà l’aplicació de l’article 155 i que aposta per reformar la Constitució per donar una «solució política» i evitar la ruptura. Segons fonts governamentals, Rajoy no participarà ara de cap debat sobre la Carta Magna perquè no vol fer la impressió que cedeix al xantatge. Els socialistes no necessiten el Partit Popular per obrir la discussió al Congrés si tenen el suport de Podem i Ciutadans. Segons com sigui el xoc, el 2 d’octubre el president s’haurà de replantejar la situació i decidir si se suma a la taula.
Referèndum a Catalunya Govern Carles Puigdemont Soraya Sáenz de Santamaría Govern Mariano Rajoy Independència de Catalunya
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors