RELACIONS INTERNACIONALS

El Govern utilitza la bona relació entre Bono i Obiang per buscar negoci a Guinea Equatorial

L'exministre va auspiciar una reunió amb García Legaz, president de CESCE

bono-obiang-legazjpg

bono-obiang-legazjpg

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha recorregut a José Bono perquè l'exministre influeixi en Teodoro Obiang per obrir mercat i facilitar els negocis d'empreses espanyoles a Guinea Equatorial. Segons 'Eldiario.es', Bono va aconseguir que Obiang es reunís amb Jaime García Legaz -president de la Compañía de Seguros de Crédito a la Exportación (CESCE)- perquè l'exsecretari d'Estat de Comerç amb Luis de Guindos li expliqués els seus plans al país.

La cita aconseguida per Bono va tenir lloc el 10 de juliol i, tal com assegura aquest rotatiu, el propòsit de García Legaz era exposar a Obiang la seva intenció d'obrir una oficina de CESCE al país. Aquesta societat dona avals a la inversió espanyola a l'exterior, i rep dels Pressupostos Generals de l'Estat 900 milions d'euros. Si els empresaris no paguen, l'Executiu (que té un 51% de la propietat) se n'ha de fer càrrec.

La reunió a dues bandes es va donar a conèixer després que les institucions guineanes fessin pública una nota dimecres passat. En l'acte, que es va portar a terme al palau Àfrica, també hi va estar present el ministre de la Seguretat Exterior a la màxima institució de l'Estat, Juan Antonio Bibang Nchuchuma. "Després d'aquesta entrevista, la directiva empresarial iniciarà una ronda de contactes amb diversos departaments ministerials involucrats en el sector econòmic nacional", avisava la nota.

"QUAN VAM ARRIBAR, BONO JA HI ERA"

Fonts de CESCE han emmarcat la visita "en el context de la fase d'ampliació d'oficines que estem emprenent en diversos països de l'Àfrica". "El senyor Bono va ajudar a concertar la reunió perquè té bones relacions amb el president Obiang", segons CESCE, que també assenyala que a Bono no se li va pagar ni el desplaçament ni l'estada. "Quan vam arribar, Bono ja hi era", diuen a aquest rotatiu.

Notícies relacionades

Ni Bono ni Exteriors han volgut aprofundir en el tema. "El recurs a una personalitat com l'expresident de les Corts és una cosa que només pot comentar CESCE", ha explicat el departament d'Alfonso Dastis, abans de subratllar que les relacions entre Madrid i Malabo "se sustenten sobre un sòlid entramat de relacions històriques i culturals" i ofereixen "un gran potencial de desenvolupament".

La relació entre Bono i Obiang ve de fa sis anys, quan l'exdirigent socialista i expresident de Castella-la Manxa va encapçalar una visita institucional del Congrés dels Diputats al país africà. Després d'aquell viatge del 2011, Obiang va fer una polèmica visita a Espanya, en què no va ser rebut al final per la Cambra baixa i oenagés com Amnistia Internacional van denunciar que Obiang maltractava els drets humans.