EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

JxSí i la CUP aproven la reforma del reglament del Parlament per aplanar la ruptura exprés

La modificació de la normativa permet aprovar una llei sense debat previ ni esmenes

La Moncloa envia el text al Consell d'Estat amb recurs previ davant el Tribunal Constitucional

zentauroepp39456543 barcelona 26 07 2017 pol tica ple del parlament  tarde votac170727130711

zentauroepp39456543 barcelona 26 07 2017 pol tica ple del parlament tarde votac170727130711 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts pel Sí i la CUP van consumar ahir una decisió aparentment tècnica però de gran transcendència política: aprovar una reforma del reglament del Parlament per poder tirar endavant amb aquest mecanisme les lleis de desconnexió sense esmenes ni gairebé debat previ i així fer que entrin en vigor sense que el Tribunal Constitucional (TC) hagi tingut temps de suspendre-les. Tot i així, la Moncloa va reaccionar ahir mateix enviant el text al Consell d’Estat, al qual va sol·licitar un dictamen urgent per decidir sobre un possible recurs contra la reforma davant el TC.

Una reforma que no va comptar amb el consens o les àmplies majories que normalment han de presidir aquesta mena de canvis de les regles de joc. Al contrari, la resta de grups van qualificar de «cacicada» la reforma reglamentària per «emmordassar» l’oposició de forma poc democràtica amb l’objectiu d’impulsar els plans respecte al referèndum.

El Consell d’Estat té previst reunir-se avui i, segons fonts del Ministeri de Justícia citades per ACN, tot apunta que avalarà el recurs que el Govern preveu aprovar demà, en l’última reunió del Consell de Ministres abans de les vacances d’estiu. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va llançar l’advertència ahir a la nit: «Si estimem que la decisió incompleix la normativa estatal o autonòmica procediríem a la seva impugnació».

El debat al Parlament va ser aspre en el to, amb intercanvi d’acusacions de falta de respecte a la democràcia especialment entre el PP i C’s, per un costat, i la CUP i JxSí per un altre. Roger Torrent, de JxSí, va fer una lectura favorable als seus interessos d’un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries crític amb la reforma, però que apunta que estrictament no vulnera l’Estatut ni la Constitució. I es va escudar en la persecució política de l’Estat contra el procés sobiranista. «Poden sortir aquí a parlar de llei mordassa quan a fora estan imputant avui gent per voler posar les urnes perquè els catalans puguin votar. ¿Això no és cinisme?», va dir.

L’oposició va denunciar que es vulneren els principis democràtics de la resta de grups per debatre les lleis. Va ser el to utilitzat per exemple per C’s. «La raó de fer aquest reglament és simplement la por a l’oposició democràtica. Per això ha de fer un reglament per tapar la boca a l’oposició, per emmordassar-la», va afirmar el diputat Fernando Espejo-Saavedra. 

També Alejandro Fernández (PPC) va dedicar gruixuts adjectius a desqualificar la reforma del reglament i, com C’s, va reclamar a JxSí –sense èxit– que digui clarament si vol aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat per lectura única. En línia amb el seu estil sempre provocatiu, va acabar la seva intervenció afirmant que el sobiranisme ja té presa la decisió de posar rumb a la independència i que mitjançant «el supremacisme hispanofòbic del nou director dels Mossos no volen democràcia, sinó anar a la brava».

El PSC va recordar que els lletrats del Parlament i del Consell de Garanties Estatutàries han recomanat no reformar el reglament sense un mínim consens i no tramitar el procediment de lectura única de les lleis excepte en casos de poca complexitat. «Aquesta reforma no serveix per a allò per a què l’han dissenyat», va afirmar el socialista Ferran Pedret.

"Dèficits democràtics"

Per la seva part, Catalunya Sí que es Pot va intervenir també de forma contundent però –a diferència de PP, C’s i PSC– defensant, això sí, el referèndum d’autodeterminació, encara que no amb les eines que estan forjant JxSí i la CUP. «La llei del referèndum té greus dèficits democràtics i si a més s’aprova per lectura única soscavarà la seva legitimitat democràtica davant la societat catalana; tiren pedres sobre la teulada del referèndum», va avisar Joan Coscubiela. Torrent li va dir que no es pot mantenir l’«equidistància» en els temps actuals i Sí que es Pot ha d’escollir entre la posició del Govern i la de l’Executiu del PP.

Notícies relacionades

La CUP va defensar fer tot el que sigui per arribar a l’1-O. «Recolzarem la reforma si serveix per aixecar les barreres a aquest poble per autodeterminar-se, per respondre a l’estat d’excepció que vol instaurar l’Estat espanyol i, si serveix perquè la gent pugui votar l’1-O, és clar que sí», va afirmar Anna Gabriel.

D'altra banda, JxSí va transaccionar i va aprovar una esmena de la CUP perquè se suspengui un diputat de les seves funcions quan s’iniciï el judici oral per una causa de corrupció lucrativa. Tots els grups, menys el PPC, van votar a favor d’aquest text.