LA LLUITA CONTRA EL GIHADISME
Els partits exhibeixen una unitat fràgil davant el terror
Govern i C's pressionen Podem i nacionalistes per firmar el pacte antiterrorista
Els morats, ERC, PDECat i PNB es neguen però seguiran d'observadors
undefined39759896 madrid 21 08 2017 juan ignacio zoido ministro de interio170821145214 /
Unitat sí, tot i que espinosa. Els partits han evidenciat aquest dilluns que comparteixen un rebuig unànime al terrorisme, però han mostrat també que discrepen en determinades mesures per lluitar contra aquesta amenaça. El Govern i Ciutadans han jugat les seves cartes per subratllar aquestes diferències en un intent per situar Units Podem i els nacionalistes com a forces de compromís esquiu davant del gihadisme.
En la reunió del Pacte Antiterrorista, a Madrid, a la qual assistien totes les formacions polítiques (tret de Bildu), PP i C’s han obert la bretxa. Han reclamat a morats, PNB, ERC i PDECat que deixin de ser observadors i accedeixin a firmar, ara, un text que el 2015 no van subscriure perquè no estan d'acord amb algunes de les seves mesures.
El Pacte Antiterrorista va ser impulsat per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez.Mariano Rajoy Pedro Sánchez. S'hi van unir després C's, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària, Junta Aragonesista i UPyD. Des d'aleshores, Units Podem ha assistit a totes les reunions com a observador. Els nacionalistes hi han anat per primera vegada aquest dilluns, en aquesta mateixa categoria, i també ho van fet el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, i el portaveu de Compromís, Joan Baldoví.
El PSOE evita avivar el foc i no distingeix entre firmants i observadors
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, els ha insistit. Ha demanat a “tots els partits que encara no ho han fet” subscriure aquest pacte per mostrar “aquesta unió i resposta unànime”. En la mateixa línia, el secretari general de C’s, José Manuel Villegas, els ha demanat “un compromís més gran”.
El PSOE, que en el passat havia exigit a Podem que firmés, s'ha negat a alimentar les discrepàncies.
Encara que la incomoditat dels assenyalats és evident, eviten queixar-se per la pressió, conscients del desig de la ciutadania que no hi hagi instrumentalització política del terrorisme, després de la controvèrsia del 11-M.
El partit de Pablo Iglesias va anunciar que continuarà d'observador, sense rubricar. "Cap atemptat farà canviar la nostra opinió", va advertir Rafael Mayoral, representant morat al Pacte Antiterrorista, i ha qüestionat l'equiparació d'unitat amb uniformitat. “La societat requereix de diferents veus que opinin diferent”, va assenyalar.
Sense fixar posició
Els nacionalistes han sigut menys explícits.
“Ara qualsevol resposta obligaria a entrar en un debat que distorsionaria el millor d'avui", ha assenyalat el portaveu d'ERC, Joan Tardà. "És cert que el debat existeix, però l'important avui és que grups en els antípodes estàvem asseguts a la mateixa taula", va subratllar.
El PDECat tampoc va fixar posició nítida. "Avui no ens toca entrar en valoracions de caràcter polític, en el seu moment ho valorarem", es va limitar a respondre el seu portaveu parlamentari, Carles Campuzano.
El PNB va descartar firmar l'acord tal com està redactat, però va obrir la porta a sumar-s'hi si el text es modifica, segons va explicar el portaveu al Congrés, Aitor Esteban. “Difícilment podrem firmar-lo. Ja veurem en un futur que pugui ser reformat i aleshores ho estudiaríem”, va opinar.
El PSOE ha posat el focus en la cooperació i ha evitat alinear-se amb PP i C’s. “Al PSOE el que li sembla més oportú és la unitat i aquesta unitat s'ha visibilitzat avui, amb independència de si són firmants o observadors”, ha puntualitzat la seva portaveu, Margarita Robles. També Domènech va emfatitzar l'èxit de la cooperació en moments de “gravetat extrema”.
Informe d'avaluació
Notícies relacionadesEls no-firmants consideren que el Pacte Antiterrorista no és eficaç. Opinen que l'agreujament de sancions al Codi Penal i la retallada de llibertats ciutadanes per la seguretat no eviten atemptats i reclamen, en canvi, que es persegueixi el finançament internacional dels terroristes.
Les reunions del Pacte Antiterrorista deixaran de ser esporàdiques -de reacció arran d'un atemptat- com fins ara i s'establirà una periodicitat. Així ho va proposar aquest dilluns C's en una iniciativa que Govern i la resta de partits han assumit. També s'ha acceptat el seu plantejament perquè es faci un informe d'avaluació per detectar èxits i errors. Entre aquests últims, els partits catalans van reclamar que s'executi la decisió de la Junta de Seguretat perquè els Mossos tinguin comunicació directa amb la Interpol.
Per què no firmen
Juan Ignacio Zoido PDECat PNB Margarita Robles Fernández En Comú Podem Xavier Domènech Ciutadans Terrorisme islàmic PP - Partit Popular PSOE ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Pablo Iglesias Partits Polítics Govern L'Estat Islàmic Terrorisme Podem Atemptat a Barcelona 17-A
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista
- Lee Miller, la fotògrafa que es va ficar a la banyera de Hitler