LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA

Sabadell invalida l'informe que proposava treure Machado del nomenclàtor

El text també plantejava excloure Goya, Góngora o Quevedo per ser exemples del "model pseudocultural franquista"

L'ajuntament va encarregar el document a l'historiador Josep Abad

rjulve39709621 sabadell16 08 2017   pol mica por la retirada del nombre de 170816220017

rjulve39709621 sabadell16 08 2017 pol mica por la retirada del nombre de 170816220017 / CARLOS MONTA S

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Sabadell

L'Ajuntament de Sabadell ha anunciat aquest dimecres que descarta l'informe sobre el nomenclàtor elaborat per l'historiador Josep Abad per redefinir els noms d'espais públics de la ciutat, i que proposava excloure del nomenclàtor el poeta Antonio Machado per "espanyolista i anticatalanista".

El document suggeria modificar el nom de la plaça dedicada a Machado argumentant que "sota l'aurèola republicana i progressista amb què s'ha revestit la seva figura, hi ha una trajectòria espanyolista i anticatalanista". Al mateix sac que l'autor de 'Campos de Castilla' -que va morir el 1939 a Cotlliure (França) poc després d'exiliar-se fugint de les tropes franquistes-, Abad també col·locava Francisco de Quevedo, ja que els considera "hostils a la llengua, cultura i nació catalanes".

Altres noms que l'informe es qüestionava que haguessin de continuar en el nomenclàtor eren els de Francisco de GoyaCalderón de la BarcaGarcilaso de la VegaLuis de GóngoraJosé de EsproncedaRamón de CampoamorGustavo Adolfo BécquerLeandro Fernández de MoratínTirso de Molina o Mariano José Larra, ja que són exemples paradigmàtics del "model pseudocultural franquista" que, segons l'historiador, s'hauria de corregir.

Respectar la memòria històrica

"El govern de Sabadell està inequívocament compromès amb el desenvolupament de la llei de memòria històrica, que, entre altres accions, implica la revisió i actualització del nomenclàtor de la ciutat", assenyala el consistori en un comunicat. "En aquest sentit, ja s'han portat a terme algunes actuacions, com substituir el carrer d'Alfons XIII pel carrer de la República o retirar el monument de l'alcalde franquista Josep Maria Marcet", diu el text.

I afegeix que per implicar la ciutadania en la revisió del nomenclàtor, es va crear una taula formada per entitats i associacions de la ciutat que té com a objectiu proposar tant els canvis com els criteris a seguir en el futur. "El govern de Sabadell entén que la polèmica generada en els últims dies al voltant del contingut d'un informe extern l'invalida com l'eina inicial de treball que havia de ser", apunta.

Un nou punt de partida

Per tot això, l'ajuntament afegeix que, com que aquesta situació ha dificultat el debat constructiu i serè sobre el nomenclàtor i la memòria històrica, ha decidit tornar a iniciar aquest procés. "Aquest nou punt de partida ha de reforçar la capacitat de la taula per desenvolupar amb normalitat aquest procediment de revisió, preservant com a únic objectiu tenir uns carrers i un nomenclàtor respectuosos amb la memòria històrica, i deixant de banda tot el que hagi pogut destorbar", afegeix.

Notícies relacionades

"El feixisme no té cabuda als carrers de Sabadell, la cultura hi és i hi seguirà present, seguim endavant amb el procés i per això la taula serà convocada ben aviat", acaba la nota.

Més notícies de Sabadell