debat sobiranista
Els lletrats del Parlament es rebel·len contra Forcadell
Els juristes de la Cambra es neguen a publicar la norma i avisen que desobeeix el TC
El Consell de Garanties censura el veto de Forcadell a un dictamen sobre la llei
A més dels grups de l’oposició, Junts pel Sí i la CUP van topar amb un inesperat obstacle de màxima autoritat per al seu pla de forçar l’aprovació de la llei del referèndum: els juristes del Parlament i del Consell de Garanties Estatutàries, que van qüestionar tots i cadascun dels passos que la majoria independentista de la Mesa de la Cambra anaven fent. I totes i cada una de les seves objeccions van ser ignorades per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
El lletrat major i el secretari general del Parlament, Antoni Bayona i Xavier Muro, van advertir de bon matí Forcadell de la il·legalitat de tramitar la llei del referèndum. No es van quedar aquí i Muro va explicar que s’havia negat a publicar la proposició de llei al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya, i que havia donat ordre a la resta de lletrats que fessin el mateix. La presidenta va revelar que ho havia publicat ella mateixa juntament amb la resta de membres de Junts pel Sí de la Mesa, davant la creixent indignació de l’oposició.
Llavors, Ciutadans i el PSC van tractar de frenar la votació de la norma invocant el seu dret a sol·licitar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, un tràmit que hauria paralitzat l’aprovació del text durant un mes, és a dir, més enllà de l’1-O. Els lletrats van avalar la queixa recordant el caràcter «preceptiu» del seu dictamen per aprovar qualsevol decisió procedent de la Mesa, i així alertaven Forcadell que estava vulnerant els drets de l’oposició. Però la presidenta i Junts pel Sí van respondre que la recent reforma del reglament del Parlament, impulsada per agilitzar precisament la tramitació d’aquesta llei i la de transitorietat jurídica, els permetia saltar-se aquest pas.
Teranyina legal
Va ser un dia al Parlament però podria haver sigut perfectament un 'remake' de l’escena de «la part contractant de la primera part» d’'Una nit a l’òpera'. La teranyina legal va marcar el lent ritme de la sessió més llarga que es recorda de la Cambra catalana. Abans que s’aprovés la tramitació de la proposició de llei de l’1-O (amb els vots de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot), Bayona, màxim responsable dels serveis jurídics de la Cambra catalana, i Muro, màxim responsable de la gestió i el personal del poder legislatiu català, van remetre a la Mesa un escrit en què avisava dels riscos de tramitar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.
En el seu document van apuntar que l’aprovació d’aquestes dues normes podria suposar una línia de continuïtat de les declaracions rupturistes anul·lades pel Tribunal Constitucional i van recordar a la Mesa el seu deure de paralitzar qualsevol iniciativa que vagi en aquesta direcció. També van assenyalar que el sistema de lectura única va ser suspès pel Constitucional i que alterar l’ordre del dia del Parlament recorrent a l’article 81.3 «presentaria a la pràctica unes característiques similars al procediment de lectura única».
Notícies relacionades
El lletrat major no va poder transmetre la seva opinió a la Mesa de la Cambra perquè, segons l’oposició, Forcadell el va tallar quan anava a parlar. Aquest va ser el moment en què la presidenta del Parlament va comunicar que ella mateixa i la resta de membres de Junts pel Sí havien publicat el tràmit de la llei del referèndum sense comptar amb els lletrats, i aquest va ser el Rubicó al qual es va aferrar tota l’oposició per sostenir que a partir de llavors tot era paper mullat. Un argument novament denegat per la majoria independentista.
Referèndum a Catalunya Carme Forcadell Funcionaris Parlament Independència de Catalunya Consell de Garanties Estatutàries
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo
- Indústria Celsa ven les seves filials al Regne Unit i els països nòrdics per 600 milions