EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
El TC tomba el referèndum i ordena a la Generalitat i als alcaldes que l'impedeixin
Suspèn la convocatòria i les lleis en què se sustenta la consulta il·legal durant cinc mesos
L'alt tribunal adverteix a 947 alcaldes i més de 60 càrrecs públics catalans que poden incórrer en delictes
undefined39511246 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165855 /
El ple del Tribunal Constitucional va donar ahir tràmit a la bateria d’impugnacions amb què el Govern de Mariano Rajoy pretén fer caure les normes aprovades dimecres pel Parlament per articular el referèndum de l’1 d’octubre. L’admissió a tràmit comporta la suspensió per cinc mesos de la llei de l’1-O, la convocatòria de la consulta, les normes complementàries i l’acord pel qual es va designar els membres de la sindicatura electoral, fet que suposa que totes elles estaran fora de joc de cara al dia assenyalat pel Govern català.
Fonts de l’alt tribunal van assenyalar que l’únic punt que no s’ha acordat, tot i que també ho requeria el Govern, ha sigut una nova deducció de testimoni contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la tramitació de la llei de transitorietat. Un cop aprovada pel Parlament tornarà a ser objecte d’impugnació per part de l’Executiu.
Les providències de l’alt tribunal li han sigut notificades personalment, a més del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i altres membres del Govern català, a la Mesa del Parlament, al seu secretari general, al lletrat major, al cap de Publicacions i a la tècnica de coordinació de la producció de publicacions, així com als membres electes i suplents de la sindicatura electoral. En la impugnació contra les normes complementàries l’advertiment s’estén a un miler de persones, perquè inclou els 947 alcaldes catalans i més de 60 càrrecs públics, com els directors i subdirectors generals de la Generalitat, els responsables dels Mossos i els responsables dels mitjans públics catalans. El Govern central també en va demanar la publicació al Butlletí Oficial de la Generalitat i als diaris oficials autonòmics i estatal.
El Constitucional els «adverteix a tots ells del seu deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada» i els ordena que «s’abstinguin d’iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord» que permeti la celebració del referèndum. Acaba recordant-los «les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals podrien incórrer» en el cas que desobeïssin el requeriment.
UNA DE LES PITJORS OFENSES
L’Executiu sosté que «la llei impugnada es veu afectada per una inconstitucionalitat» total, «al ser el pressupost del qual parteix la ruptura total i absoluta amb l’ordre constitucional establert». Per això ha de ser anul·lada en «el seu conjunt, per connexió de tots els seus preceptes posats al servei d’una sola i mateixa funció inconstitucional».
Assegura que «l’evidència palmària de les gravíssimes i evidents vulneracions de l’ordre constitucional excusaria la necessitat d’una exhaustiva i més profunda motivació», però dedica 70 pàgines a explicar que s’està davant «una de les pitjors ofenses a la Constitució que per part d’un parlament autonòmic pot concebre’s».
Referèndum a Catalunya Govern Carme Forcadell Parlament Generalitat Govern Tribunal Constitucional Independència de Catalunya Alcaldes
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Barcelona, protagonista Submer obre la nova era dels centres de dades
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020