EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA
Mapa de pobles i ciutats a favor i en contra del referèndum de l'1-O
El 60% dels consistoris cediran espais per celebrar el referèndum però les ciutats més poblades es retreuen
jregue27805677 sant vicen dels horts 9 11 2014 ambiente de votacion e170908142143
Dels 948 municipis de Catalunya, 510 ja han donat el seu suport al referèndum de l'1 d'octubre. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, van demanar per carta als alcaldes i regidors catalans que es comprometessin, en un màxim de 48 hores, a donar resposta sobre la seva determinació a cedir espais municipals per convertir-los en punts de votació l'1-O i garantir així una part fonamental de la maquinària necessària per celebrar la consulta.
Passades més de 36 hores des de l'enviament de la carta, els caps dels equips de govern municipals del 60% dels municipis catalans ja han firmat el seu compromís. Ho han fet firmant còpies del decret de convocatòria del referèndum i visualitzant a les xarxes socials la seva consonància amb el Govern. No obstant, algunes de les localitats que tenen més habitants o bé encara no s'hi han pronunciat o ho han fet avisant el Govern que no facilitaran locals per a la consulta.
Ciutats com Badalona, Sabadell i Reus ja s'han mostrat partidàries de facilitar la seva logística, però tres de les quatre capitals de província, Barcelona, Tarragona i Lleida, segueixen sense pronunciar-s'hi. L'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ha traslladat al secretari de l'ajuntament el requeriment perquè "comprovi la disponibilitat del dispositiu electoral habitual" i poder donar resposta abans del temps límit. Colau, que es pronunciarà aquest dissabte sobre la qüestió, ha insistit en les últimes setmanes que el seu consistori, encara que facilitarà "la participació", no posarà en risc ni la institució ni els funcionaris.
L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, també ha activat els seus serveis jurídics perquè estudiïn el requeriment de l'Executiu, però ha reivindicat que el seu ajuntament "sempre estarà dins de la llei". Així mateix, s'ha mostrat convençut que la xifra de consistoris socialistes que participaran en el referèndum serà "la mínima expressió" i, encara que afirma que no respon a la seva voluntat, preveu conseqüències per a aquells que incompleixin la llei i les directrius del partit.
El també socialista alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha sigut ferm a anteposar les resolucions judicials als desitjos de la Generalitat i ha deixat en l'aire la seva resposta a la carta. Això sí, ha aventurat que, si finalment no torna la missiva, "implícitament" el seu consistori estarà dient que no cedeix els seus locals. "No respondrem si no hi ha claredat jurídica i judicial", ha explicat.
Qui sí que ha respost a l'Executiu de Puigdemont ha sigut l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), Núria Parlon, que s'acull a les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) per deixar "sense fonament ni objecte" la petició. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la també socialista Núria Marín, ha respost al Govern en la mateixa línia: no cedirà espais públics. El secretari general de l'Ajuntament de Terrassa ha instat els càrrecs polítics i els funcionaris a no impulsar cap acte organitzatiu de l'1-O.
L'alcalde socialista de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià), Dante Pérez, és un altre dels que han anunciat "que no donaran cap validesa" a l'escrit. A més, l'alcalde de Mataró (Maresme), David Bote, que havia reservat un grup de treball per posar en marxa la logística per a l'1-O a contracorrent del seu partit, ha cancel·lat els seus propòsits després de la decisió del TC i ha afirmat que no respondrà a la carta "perquè ara mateix el referèndum és il·legal".
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, del PDECat, no ha amagat mai el seu compromís amb la consulta i, de fet, ja ha firmat el decret de suport a l'1-O. A més, després de l'aprovació de la llei del referèndum, va publicar un vídeo a les xarxes socials en què reivindica que l'1 d'octubre és "una via d'expressió democràtica", i per això impedir el vot suposa "una agressió als drets més fonamentals de les persones".
Duel de cartes
Notícies relacionadesEl secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, ha enviat una altra carta als secretaris dels ajuntaments catalans perquè no facin cas del missatge del Govern i per recordar-los que el TC ha suspès la consulta. De fet, la Moncloa ja va assenyalar els alcaldes en el seu recurs contra la llei de l'1-O.
A més, el PPC ha anunciat en un comunicat que els grups municipals del partit advertiran per una nova carta als equips de govern municipals que no poden cedir locals del consistori per celebrar el referèndum perquè "vulnera la legalitat vigent i incorre en un delicte". El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha avisat que tota col·laboració amb l'1-O "atempta contra la legalitat vigent".
AMI ( Associació de Municipis per la Independència ) Referèndum a Catalunya Independència de Catalunya Ajuntaments