EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
El Tribunal Constitucional suspèn la llei de ruptura
Els magistrats admeten el recurs del Govern central i paralitzen la norma durant cinc mesos
El TC també admet el recurs contra el codi tributari català que queda en suspens
undefined39511246 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165855 /
El Tribunal Constitucional ha decidit no perdre ni un dia a l’hora de dictar les resolucions que li corresponen per evitar el referèndum unilateral de l’1-O. El seu ple, reunit de forma extraordinària ahir, va admetre a tràmit els dos últims recursos d’inconstitucionalitat interposats pel Govern de Mariano Rajoy. Es tracta del presentat contra la llei de transitorietat, que preveu el marc per constituir una república a Catalunya després de la consulta vetada, i del relatiu al codi tributari que crea una hisenda catalana. El ple, reunit durant tres hores, continuarà avui amb alguns assumptes menors que han quedat pendents.
L’admissió a tràmit de dues impugnacions suposa la suspensió automàtica de les dues lleis per un període de cinc mesos, prorrogables fins que es dictin les sentències que previsiblement les declararan inconstitucionals.
Les dues providències se sumen a les dictades la setmana passada per l’alt tribunal per anul·lar la bastida jurídica del Parlament per al referèndum. La decisió del Constitucional que suspèn la llei de ruptura ha sigut notificada al Govern, a la Mesa de la Cambra i als membres de la sindicatura electoral de Catalunya, així com als síndics electorals de l’Aran, Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Per a fins espuris
Els advertiments són idèntics als de dijous passat. En aquests advertiments, el Constitucional avisa els càrrecs assenyalats del seu deure d’«impedir o paralitzar» qualsevol iniciativa proreferèndum i que s’han d’abstenir d’«iniciar, tramitar, informar o dictar cap acord (...) que promogui» la consulta. Tot això «advertint-los de la nul·litat radical d’aquestes actuacions i de les eventuals responsabilitats, incloent-hi la penal, en què poguessin incórrer en cas de desobediència», circumstància davant la qual s’arrisquen a querelles per part de la fiscalia.
El Govern argumenta en el seu recurs que l’aprovació de la llei de transitorietat per 71 diputats –que ni tan sols són suficients per reformar l’Estatut– suposa un abús «de forma descarada» del Parlament per a «fins espuris». La considera un document «inexistent per ser de contingut impossible», ja que regula l’establiment d’una república catalana a través d’un procés denominat «des de la llei a la llei», amb el qual es pretén una «legalitat catalana» al marge de l’Estatut i de la Constitució. Suposa que el Parlament «s’arrogui un poder, que indubtablement no té, en nom el poble català, al qual imputa la sobirania nacional».
Entre els assumptes que encara ha de resoldre el Tribunal Constitucional figura el recurs de súplica presentat per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra el rebuig complet de la seva recusació contra els 12 magistrats que conformen el tribunal.
Referèndum a Catalunya Hisenda Govern Tribunal Constitucional Independència de Catalunya Estructures d'Estat a Catalunya
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia