El Constitucional fa el primer pas per suspendre la sindicatura electoral
Considera que han desobeït les seves resolucions al nomenar els síndics territorials
Demana informes als membres de la junta perquè al·leguin abans de decidir si actua contra ells
undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165832 /
El Tribunal Constitucional ha fet aquest dimecres el primer pas per utilitzar per primera vegada les noves armes amb què el Govern del PP el va dotar per aconseguir el compliment de les seves resolucions. El ple ha acordat sol·licitar als membres de la sindicatura electoral de Catalunya que l'informin del compliment de les seves providències que suspenien el referèndum de l'1 d'octubre. Es tracta d'un requisit imprescindible per procedir a aplicar les multes o suspensió de funcions previstes en l'article 92.4 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional per als que desobeeixin, han informat a EL PERIÓDICO fonts de l'alt tribunal.
L'alt tribunal ha actuat a instàncies de l'Advocacia de l'Estat, que en la seva impugnació de les normes complementàries de la llei del referèndum va incloure un nou escrit en què denunciava l'incompliment de la suspensió per part de la sindicatura electoral, perquè havia procedit a elegir els membres de les demarcacions de l'Aran, Girona, Lleida, Barcelona i Tarragona. Aquesta designació s'ha produït després que el Constitucional els advertís de les responsabilitats, fins i tot penals, en què podien incórrer si no s'abstenien de dur a terme qualsevol actuació encaminada a la celebració de la consulta vetada.
L'acord del ple ha donat tràmit per primera vegada al punt 4 de l'article 92. Al primer paràgraf estableix que "en cas d'advertir-se que una resolució dictada en l'exercici de la seva jurisdicció pogués ser incomplerta, el tribunal, d'ofici o a instància d'alguna de les parts del procés en què hagués recaigut, requerirà a les institucions, autoritats, empleats públics o particulars a qui correspongui portar a terme el seu compliment que en el termini que se'ls fixi informin al respecte. Rebut l'informe o transcorregut el termini fixat, si el tribunal apreciés l'incompliment total o parcial de la seva resolució, podrà adoptar" qualssevol de les mesures que es van incloure en l'última reforma de la LOTC.
Notícies relacionadesEs tracta de multes de 3.000 a 30.000 euros; suspensió en les seves funcions de les autoritats o empleats públics de l'Administració responsable de l'incompliment, durant el temps precís per assegurar l'observança dels pronunciaments del tribunal; l'execució substitutòria de les resolucions recaigudes en els processos constitucionals, i deduir testimoni per exigir la responsabilitat penal que pogués correspondre.
Rebutjat l'intent de Forcadell
El ple també ha rebutjat aquest dimecres el recurs de súplica amb què la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, intentava que es revoqués la inadmissió total de la recusació que havia presentat contra tots els membres del Constitucional.
Referèndum a Catalunya Tribunal Constitucional Independència de Catalunya Estructures d'Estat a Catalunya
- Les promeses de Trump posen en perill el sistema educatiu dels EUA
- Claverol i "la millor feina del món"
- Patricia Franquesa: "Quan pateixes una sextorsió penses que no s’acabarà mai"
- Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
- Aldama creu que Rubiales el va trair al pujar l’Andorra i no el seu Zamora