el front judicial
El fiscal general ordena imputar els alcaldes que col·laborin amb el referèndum unilateral
Maza demana a les fiscalies obrir diligències contra els batlles que incompleixin la suspensió del TC
En cas que no compareguin "es procedirà a detenir-los" per part dels Mossos
zentauroepp39989553 gra111 madrid 7 9 2017 el fiscal general del estado jos 170913134408 /
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha decidit augmentar la pressió sobre els dirigents polítics que recolzin l'1-O perquè siguin molt conscients de com s'arrisquen si desobeeixen la suspensió del Tribunal Constitucional. Sota els focus hi ha ara els alcaldes que apareixen en la llista de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) com a firmants del decret en què posen a disposició del Govern català els seus locals. Aquest dimecres, Maza ha ordenat a les fiscalies de Catalunya obrir diligències d'investigació a tots ells per prendre'ls declaració com a imputats "en relació amb els presumptes actes de cooperació en l'organització il·legal" que hagin realitzat.
El llistat de l'AMI en què es basa el ministeri públic inclou 712 municipis dels 948 que hi ha a Catalunya. I aquest és el nombre de diligències per obrir, sense perjudici de les que també s'iniciïn contra tots els que recolzin la consulta d'una altra manera encara que no hagin firmat el decret. La xifra ha fet saltar les alarmes sobre la càrrega de treball extra que aquesta actuació suposarà per al ministeri públic i, més endavant, per als jutjats de Catalunya. Ells seran els encarregats de fer la imputació formal dels regidors després d'admetre les querelles amb què es culminaran les diligències fiscals, quan s'entengui que efectivament hi ha hagut delicte de desobediència, prevaricació o malversació.
L'única mesura inclosa en la circular en aquest sentit és que les diligències s'iniciïn escalonadament, començant pels municipis de més població. En la relació hi apareixen, entre altres, Girona, Vic, Martorell, Manresa, Igualada, Berga i Tortosa. Fonts fiscals han assenyalat que no cal que tots els alcaldes declarin abans de l'1 d'octubre davant el fiscal, perquè l'objectiu és que "cap delicte quedi impune" i "ningú cregui que està per sobre de la llei", cosa que també s'aconseguirà actuant contra ells després del dia previst per al referèndum.
Recels polítics
Al Congrés, la majoria dels grups de l'oposició han mostrat les seves reserves o han criticat amb duresa el nou moviment fiscal. El PSOE i el PSC recolzen la decisió de Maza, però el primer dubta que el ministeri públic compti amb prou mitjans per portar-la a terme. ERC i el PDECat, en canvi, han liderat la petició, a la qual també s'han sumat EH Bildu, Compromís i el PNB, perquè el fiscal general de l'Estat comparegui en la comissió de Justícia del Congrés per retre comptes de la seva iniciativa, informa Juan Ruiz Sierra. A més, el PDECat recorda que al voltant d'una vintena d'alcaldes també són diputats, de manera que compten amb una immunitat que obliga a sol·licitar el suplicatori a la Cambra a què pertanyin abans d'actuar contra ells, informa Pilar Santos. La fiscalia optarà per prendre'ls declaració en últim lloc.
La realitat és que és impossible saber amb exactitud com es gestionarà una instrucció fiscal que pot tenir greus efectes per als alcaldes implicats, ja que s'enfronten a delictes penats amb inhabilitació; la malversació podria comportar-los fins a vuit anys de presó, però això només s'imposaria si s'entén que han disposat de fons públics per fer activitats delictives. En qualsevol cas, una condemna per inhabilitació suposaria, sense necessitat que sigui ferma, que no puguin ser candidats en les pròximes eleccions municipals. Segons la llei electoral, la seva inclusió en una llista comportaria que aquesta quedi contaminada i sigui exclosa dels comicis, encara que ni l'encapçalin.
Policies locals
Notícies relacionadesEl que sí que deixa clar la instrucció és que en el cas que un regidor no comparegui a la crida es procedirà "a acordar-ne la detenció i presentació a la fiscalia". L'arrest l'hauran de fer "en el termini més breu possible" els Mossos d'Esquadra, que aquest dimecres ha traslladat als seus responsables provincials l'ordre que han d'impedir l'1-O.
El protagonisme que la instrucció dona als policies locals, a qui encarrega la citació dels alcaldes, s'ha completat amb un ofici de les fiscalies provincials catalanes en què inclouen aquest cos en la tasca ja encomanada als Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per prohibir la consulta. L'ordre, dictada després d'una petició expressa en aquest sentit del sindicat CSIF, ordena a la Policia Local "practicar immediatament les diligències necessàries per acreditar els fets delictius i determinar les responsabilitats penals exigibles, així com totes les que li encarregui el fiscal".
José Manuel Maza Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont Independència de Catalunya Alcaldes
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació