El PSOE lliga el suport del Congrés a la comissió per a l'encaix de Catalunya

La majoria de grups donaran el vistiplau a l'organisme, que començarà a treballar després de l'1-0

Sánchez aclareix que el PSOE "no contempla" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució

undefined40173961 madrid 18 09 2017      la comisi n permanente del psoe presi170918122321

undefined40173961 madrid 18 09 2017 la comisi n permanente del psoe presi170918122321 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Congrés dels Diputats establirà avui les bases de l’única iniciativa política, més enllà de la pura aplicació de la llei, que de moment sembla que prosperarà davant la crisi territorial de Catalunya. La «comissió per a l’avaluació i modernització de l’Estat autonòmic» compta amb el suport tant del PSOE, partit que l’ha impulsat, com del PP i Podem. I també, en un gest al qual els socialistes atorguen una enorme importància, del PDECat. Tots ells, juntament amb la resta de grups, examinaran la iniciativa en la junta de portaveus que dona inici a la setmana parlamentària, fent així un nou pas per a la seva posada en marxa, que per exprès desig de Mariano Rajoy no tindrà lloc fins després del referèndum unilateral de l’1 d’octubre.

Si els plans del PSOE es compleixen, i en aquesta proposta s’ha coordinat fins ara amb el PP perquè tiri endavant, la comissió podria començar a treballar els dies següents a la convocatòria independentista. Després del seu pas per la junta de portaveus d’avui, la Mesa del Congrés, òrgan que governa la Cambra baixa, n’aprovarà la setmana que ve la constitució i composició. A partir d’aquí, «si segueix el mateix ritme», assenyalen fonts de la direcció socialista, la seva posada en marxa estaria a punt per als primers dies del mes d’octubre.

Les posicions de partida dels grups parlamentaris són molt diferents. En la seva sol·licitud original, el partit de Pedro Sánchez, que fa anys que intenta sense èxit sumar el PP a l’estudi d’una reforma constitucional, assenyala que la comissió «tindrà per objecte analitzar les necessitats actuals del model d’organització territorial a Espanya i realitzar les propostes que consideri necessàries (…) per tal de desbloquejar l’actual de-

sacord en relació amb la qüestió catalana i aportar solucions satisfactòries que suscitin el suport majoritari a Catalunya i també a la resta d’Espanya».

Reformar la Constitució o no

El PSOE, en aquest sentit, insistirà en la necessitat d’una modificació de la Carta Magna de tipus federal, que blindi les competències de les comunitats, reconegui fets diferencials i avanci en la plurinacionalitat de l’Estat. Rajoy no es nega a discutir sobre una reforma constitucional, però aquesta no està entre els seus objectius. Fonts del PP expliquen que busquen que la comissió estigui «molt centrada» en la reforma del sistema de finançament autonòmic, no en el repartiment competencial.

Podem vol anar més enllà dels dos partits majoritaris. La seva principal proposta, com va quedar clar en la seva defensa d’una assemblea que reuneixi abans de l’1-0 diputats, senadors, europarlamentaris i alcaldes, consisteix en un referèndum pactat i amb garanties. «Ni el PSOE, ni el PP, ni cap Estat de la Unió Europea admetrà trossejar la seva sobirania», va dir ahir el portaveu de l’executiva socialista, Óscar Puente. Ciutadans, mentrestant, s’ha mostrat fins ara escèptic amb el futur organisme. I ERC, a diferència del PDECat, rebutja participar en aquesta iniciativa.

Un suport incòmode

Amb la posada en marxa de la comissió, els socialistes s’apunten un gol, al poder argumentar que han sigut ells els que han aconseguit fer moure el PP. El suport dels populars forma part d’una estratègia més àmplia entre els dos principals partits, per la qual el PSOE també es compromet a no atacar les decisions adoptades per l’Estat enfront del desafiament independentista, agradin més o agradin menys. «Podríem entrar a criticar algunes de les mesures sobre les quals estem més o menys d’acord, però hi ha un desafiament a la sobirania nacional. La nostra posició és d’Estat», va dir Puente.

Notícies relacionades

El partit de Sánchez no es troba còmode en una posició que obliga els seus principals dirigents a mossegar-se la llengua. El PSOE no concorda del tot amb decisions com la del fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, d’imputar els 712 alcaldes que cediran locals per al referèndum. Els socialistes consideren que el ministeri públic no disposa de mitjans per a una iniciativa d’aquest calibre, i en qualsevol cas creuen que pot ajudar que els independentistes es retratin com a màrtirs, però eviten criticar la mesura en públic.

Tampoc volen entrar en la possible aplicació de l’article 155 de la Constitució, que pot suspendre competències autonòmiques, mesura no descartada pel Govern. «No sabem les circumstàncies que es produiran i per tant pronunciar-nos de manera categòrica sobre qualsevol alternativa seria imprudent. Esperarem», va dir Puente. Les seves paraules, aplaudides pel PP, donaven a entendre que el PSOE obria la porta a la posada en marxa del precepte, però el mateix Sánchez va sortir poc després a desmentir-ho. «No ho contemplem», va aclarir el secretari general a EL PERIÓDICO.