El Govern espanyol ofereix diàleg fiscal a la Generalitat si "torna a la llei"

L'Executiu central obre la porta a la negociació després de l'1-O però ho condiciona a la desconvocatòria de la cita

El PSOE insisteix que "delegar-ho tot al poder judicial no és una sortida" a la situació a Catalunya

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, després del Consell de Ministres. / JUAN MANUEL PRATS / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Juan Ruiz Sierra

L'endemà que Mariano Rajoy donés per desmantellat el referèndum independentista arran dels escorcolls i arrestos practicats a Catalunya, el Govern central ha llançat ofertes de diàleg sempre que la Generalitat “torni a respectar la legalitat”. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha plantejat aquest dijous una reforma del finançament i més autonomia fiscal per a la comunitat. Altres membres de l'Executiu central han insistit que ara només és possible que el president, Carles Puigdemont, convoqui eleccions i hi hagi una renovació en el sector independentista, un missatge que també ha traslladat el líder de Ciutadans, Albert Rivera. El PSOE, mentrestant, ha defensat la necessitat de donar una “solució política” a la crisi, més enllà de la llei, a través de la nova comissió territorial, que començarà a treballar després de la convocatòria de l'1 d'octubre.  

“Una vegada s'abandonin els plans d'independència, podem parlar”, ha dit De Guindos, que ha inclòs en aquesta hipotètica negociació amb el Govern la reforma del sistema de finançament. Així, el ministre d'Economia ha explicat que el PP seria ara més procliu a abordar assumptes fiscals i financers que fa cinc anys, quan l'aleshores president, Artur Mas, va demanar més autonomia en aquestes matèries. “El 2012 estàvem enmig d'una crisi i centrats a evitar el rescat d'Espanya. Però ara la situació ha canviat. Tenim més espai fiscal, tenim una recuperació, i això obre noves oportunitats per a la discussió”, ha argumentat De Guindos en una entrevista amb el ‘Financial Times’.

Notícies relacionades

Però l'Executiu central considera que els líders actuals de Junts Pel Sí no estan capacitats per liderar aquestes hipotètiques converses. “S'han deixat inhabilitar per la CUP”, ha dit a TVE la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, per qui “es necessita una nova generació de polítics independentistes”. La tesi de Rivera ha sigut semblant. Segons ell, Puigdemont i el vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, “no són part del diàleg i no ho podran ser”.

La comissió parlamentària

El PSOE evita entrar en aquesta mena de conjectures. Els socialistes han reiterat el suport al Govern central per impedir el referèndum (“és un desafiament a les institucions democràtiques”, ha dit la seva presidenta, Cristina Narbona), però també han subratllat la necessitat d'arribar a una “solució política”. El marc d'aquest futur acord ha de ser, han explicat, la comissió per a l'avaluació i modernització de l'Estat autonòmic. Aprovat per la Mesa del Congrés, l'organisme abordarà l'encaix de Catalunya després de l'1-O. “El referèndum és un abisme. I delegar-ho tot al poder judicial no dona sortida al que estem veient a Catalunya”, ha sostingut la portaveu parlamentària del PSC, Meritxell Batet.

Carmena no assistirà a l'assemblea de Podem i Colau s'ho rumia

L'assemblea parlamentària organitzada per Units Podem aquest diumenge a Saragossa en protesta per la “repressió” a Catalunya compta, de moment, amb una assistència discreta. El conclave pretén reunir els parlamentaris del nombre més gran de forces polítiques i els alcaldes de les ciutats més nombroses, però la convocatòria està tenint una acollida tèbia. El primer 'no' ha sigut del PSOE i ara s'hi sumen altres absències destacades. Fonts de l'Ajuntament de Madrid han confirmat a aquest diari que la batllessa, <strong>Manuela Carmena</strong>, no hi assistirà. El consistori barceloní ha explicat que la presència de l'alcaldessa, <strong>Ada Colau</strong>, no està prevista per ara en l'agenda.