Rajoy es prepara per afrontar el 2-O
El Govern avisa altres partits que podria aplicar el 155 de la Constitució si s'arribés a una DUI
Els populars s'afanyen a moure fitxa en el tauler territorial pressionats pel PSOE i el PNB
El full de ruta governamental per fer dinamitar el referèndum de l'1-O fa mesos que està dissenyat i, segons els seus patrocinadors, es va posant en pràctica de forma metòdica i quirúrgica. "Ni un desafiament sense resposta", resumeixen els que el coneixen. Alguns dels col·laboradors del president del Govern diuen que a aquestes altures ja no descarten cap tipus d'actuació, "excepte perdre els nervis o deixar oberta alguna esquerda" per on pogués colar-se una consulta per l'autodeterminació. ¿I la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155 de la Constitució? Tampoc. I és que encara que insisteixen que és l'escenari "menys desitjable dels possibles", adverteixen que aquesta seria la sortida probable en cas que Carles Puigdemont no posés el fre "a temps" i acabés per apadrinar una declaració unilateral d'independència (DUI)declaració unilateral d'independència. Una possibilitat que a la Moncloa ja no es descarta que pugui ocórrer en les primeres jornades d'octubre i que ha sigut motiu d'anàlisi, s'apunta per diferents fonts consultades per aquest diari, en algunes converses mantingudes per Rajoy últimament amb altres dirigents polítics.
"Si arribés el moment en què es declaressin independents, caldria deixar clar davant la resta del món que són llavors i legalment més dependents que mai de l'Estat", sosté alguna de les fonts consultades, recordant les conseqüències que 'de facto' ja està tenint la decisió del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'intervenir les caixes de la Generalitat a l'empara de la llei d'estabilitat pressupostària. O la presa del comandament dels Mossos i, a la vegada, el massiu desplegament de Forces de Seguretat dependents del ministeri d'Interior per garantir la seguretat davant les concentracions "tumultuarias" als carrers.
No obstant els populars, obligats per la vertiginosa conjuntura, es preparen també per moure fitxa en el camp del "diàleg" a partir del 2-O: admeten que haver aconseguit el suport del PSOE de Pedro Sánchez per aturar el referèndum comportarà la participació activa del PP en la comissió que, per abordar la crisi territorial, ja ha nascut al Congrés dels Diputats. De fons, una possible reforma de la Constitució; una proposta de canvis estatutaris (en plural, perquè el PNB no pensa desaprofitar l'oportunitat que es va a obrir en aquest sentit) i una segura modificació de la llei de finançament autonòmic. D'aquest últim punt serà del primer que hi hagi notícies fresques, donat que fa temps que un grup d'experts treballen en un esborrany.
Urkullu, actor determinant en les negociacions
Un cop passada la data que l'independentisme ha assenyalat al calendari per celebrar el referèndum l'equip de Rajoy, segons els plans dissenyats a la seva taula de treball, simultaniejarà els missatges de "fermesa i defensa de la legalitat", les contínues crides a la convocatòria immediata d'eleccions a Catalunya –no oculten com altres partits constitucionalistes que els és urgent un relleu de dirigents catalans per poder reactivar la interlocució- i l'obertura d'algunes negociacions en principi incòmodes per als populars.
Aquestes negociacions poden prendre més força de la inicialment prevista si s'atén que els nacionalistes bascos, de la mà d'Iñigo Urkullu, pensen empènyer perquè així sigui. Sí, aquells els diputats dels quals al Parlament són imprescindibles perquè Rajoy tingui pressupostos. De fet el consell de ministres ja coneix quins són els anhels d'un 'lehendakari' que fins ara no ha coquetejat amb la independència però que pensa alçar la veu des de ja (aquest diumenge és l''Alderdi Eguna', festa dels penabistes, i es parlarà de l'assumpte) per reclamar canvis de pes com el "reconeixement nacional" d'Euskadi i "altres nacions" en el si de l'Estat espanyol; l'establiment d'una relació bilateral "efectiva" o el compliment "íntegre" d'estatuts com el de Guernika, a més de l'aval per a reformes estatutàries si procedeix que garanteixin "un nou Estatus".
De moment i a tan sols una setmana de la data clau, l'Estat mira sense vacil·lar cap a Catalunya i segueix responent davant la determinació de Puigdemont i els seus companys de viatge desmantellant la logística per a la consulta (encara hi pot haver registres i confiscacions pendents, avisen). Des del poder judicial s'emparen detencions de càrrecs del Govern i s'impulsa ni més ni menys que una denúncia per sedició arran de les protestes i altercats -tumults, segons el ministeri d'Interior i la Fiscalia- als carrers catalans. En aquest context el president Rajoy considera que, en la pràctica, el referèndum ha mort. Però exigeix que el Govern certifiqui la mort davant l'opinió pública per "girar full".
Referèndum a Catalunya PNB Constitució Espanyola PSOE Govern Mariano Rajoy Independència de Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao