LA PREMSA I L'1-O

Reporters sense Fronteres denuncia pressions a periodistes per part de la Generalitat

L'oenagé reclama respecte a la premsa davant la "creixent escalada de tensió"

Reporters sense Fronteres denuncia pressions a periodistes per part de la Generalitat

Quique Garcia (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Reporters sense Fronteres (RSF) ha exigit aquest dijous respecte per al lliure exercici del periodisme a Catalunya davant la "creixent escalada de tensió" entre la Generalitat i el Govern central pel referèndum unilateral, que ha "tensat la corda fins a extrems indesitjables" en el desenvolupament de la professió. A través d'un comunicat, l'oenagé ha posat noms i cognoms a alguns casos de pressions a professionals locals i a corresponsals estrangers per part d'usuaris de xarxes socials, sobretot a Twitter, i "pressions propagandístiques" de la Generalitat.

En l'informe, de 21 pàgines, RSF carrega contra el comportament de l'excap de premsa d'Artur Mas i "actual responsable de Comunicació Exterior de la Generalitat, Joan Maria Piqué", que a través d'un grup de WhatsApp creat per enviar convocatòries als periodistes aprofita per enllaçar articles, aconsellar documentals o facilitar dades, enviaments tots amb fort biaix polític".

Diversos professionals denuncien haver sigut "advertits", "corregits" o adoctrinats per Piqué sobre l'enfocament de les informacions, i així ho han denunciat davant les organitzacions, les seves empreses i fins i tot els consolats dels seus països. El corresponsal de 'The Guardian' li va arribar a demanar que "deixi de fer el trol" i "li enviï la informació".

Llistes de periodistes

El text també recull el testimoni d'un periodista que va poder veure una llista de la Generalitat en què es classificava els periodistes segons el seu nivell d'acceptació del procés. Els mateixos professionals desmarquen l'independentisme en general d'aquesta mena d'actuacions i comenten els recels que desperta entre algunes veus.

Reporters sense Fronteres també destaca la pressió als corresponsals de mitjans espanyols acreditats a Brussel·les, com 'La Vanguardia' i 'El País', després de les declaracions sobre el referèndum del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que els independentistes van voler mostrar com a pròximes a les seves posicions.

Defensa dels mitjans independentistes  

Per l'organització, que va començar a redactar l'informe sobre pressions a periodistes a Catalunya abans de l'estiu, els esdeveniments que han passat durant la segona quinzena de setembre "no podien ser passats per alt" i han sigut afegits al document. Entre els afectats també hi ha Jordi Évole, a qui l'entitat independentista Súmate va assenyalar en un tuit amb una diana, i el director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez.

RSF també condemna "amb rotunditat" la utilització de procediments judicials per "intimidar" mitjans catalans de línia independentista com a conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional que prohibeix la celebració del referèndum i la difusió de publicitat sobre la consulta.

Notícies relacionades

Per RSF, el clima per al lliure exercici del periodisme s'ha vist "tremendament viciat per l'extrema polarització" que viuen la política i la societat catalanes.

"Les ànsies del Govern de la regió per imposar el seu relat a la premsa local, espanyola i internacional han traspassat línies vermelles i les maniobres intimidatòries del Govern central espanyol no hi ajuden", considera la responsable de l'àrea de la UE i Balcans de RSF, Pauline Adès-Mevel. Segons ella, les dues parts "haurien d'entendre" que el millor símptoma de la democràcia "que diuen defensar és una premsa lliure, amb periodistes pendents de la informació i no del 'què diran' o d'autocensurar-se".