Els dirigents europeus fan pinya amb Rajoy davant l'1-O

Macron diu que fa falta diàleg i serenitat però confia en la determinació del president a defensar l'interès d'Espanya

zentauroepp40343054 pan70 tallin  estonia  29 09 2017   el primer ministro de hu170929183840

zentauroepp40343054 pan70 tallin estonia 29 09 2017 el primer ministro de hu170929183840 / VALDA KALNINA

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va dir dimarts a Brussel·les que “Europa és una Europa d'estats i els estats es defensen entre ells” i la cimera informal de caps d'Estat i de Govern de la UE de Tallinn (Estònia) ha constatat que no s'equivoca. Tot i l'absència de Mariano Rajoy,Mariano Rajoy la delegació espanyola ha aconseguit que el seu missatge sobre la il·legalitat del referèndum cali entre els seus socis europeus.

“Parteix d'un principi clar. Entre estats membres no ens hem de donar lliçons. Jo conec un interlocutor i és Espanya. Tinc un interlocutor a la taula i és Mariano Rajoy. No he de donar consells. Fa falta sempre diàleg i serenitat en la vida política però tinc confiança en la determinació de Mariano per defensar l'interès de tot Espanya”, ha afirmat contundent el president francès, Emmanuel Macron.

I igualment l'italià Paolo Gentiloni, totalment reticent a entrar en la cuina política espanyola. “Com a estats de la Unió Europea respectem a casa nostra i a casa dels altres les lleis de cada país sense intervenir en dinàmiques internes però fent referència a les lleis vigents”, ha dit l'italià Paolo Gentiloni en declaracions a la premsa.

Els mandataris de França i Itàlia han sigut aquest divendres els dirigents europeus de més pes polític que han fet pinya públicament amb Rajoy però no han sigut els únics. “A Espanya hi ha una Constitució i ha de ser respectada”, ha advertit el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, també convençut que és necessària una “solució política que respecti el marc constitucional”. El president romanès, Klaus Werner Iohannis, ha posat l'accent en la necessitat de mantenir Europa unida.

Els dirigents europeus parteixen de la base que segueix sent “una qüestió interna espanyola” però no amaguen la seva profunda preocupació. “El Govern espanyol és qui millor sap què fer i estic convençut que ho faran. No tinc por però sí que estic preocupat” perquè “és un assumpte que ens afecta a tots”, ha admès Iohannis. “No és fàcil. És delicat però esperem que es mantinguin forts”, ha afegit per la seva banda la presidenta lituana, Dalia Gribauskaite.

Tajani demana diàleg després de l'1-O

També s'hi ha tornat a pronunciar el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, convidat també a la cimera. L'italià ha insistit que Madrid té raó, que el referèndum de diumenge és il·legal i que es tracta d'un problema intern d'Espanya però a partir de dilluns serà necessari dialogar. “A nivell jurídic, Madrid té raó, però crec que també és important intentar parlar a nivell polític després de dilluns i respectar les lleis, les lleis de Catalunya i les lleis d'Espanya”, ha reivindicat.

Notícies relacionades

Al contrari que el president de la Unió Europea, Donald Tusk, que ha optat per evitar a la sala de premsa el debat, el conservador italià no ha esquivat les preguntes. Ha descartat la mediació de les institucions europees, que el govern de Rajoy ni ha demanat ni vol, i ha insistit que “la llei s'ha de respectar” i que “tots esperem una solució pacífica i democràtica” perquè “en política no hi pot haver violència”.

Molt més cautelós ha estat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que aquesta vegada no ha sortit del guió. “Estem molt compromesos amb el respecte de l'Estat de dret, el TC espanyol ha dictat una sentència, el Parlament espanyol ha pres una decisió. Aquí ens quedem”, ha afirmat.