LA LOGÍSTICA DEL REFERÈNDUM

Junqueras: "Si algú intenta tancar col·legis, els ciutadans podran votar"

El cens total és de 5.343.358 persones, i hi haurà 6.249 meses en 2.315 col·legis

El Govern català fa una crida perquè "tothom estigui tranquil" malgrat la situació d'"excepció" que crea l'Estat

zentauroepp40339934 roda premsa govern foto danny caminal170929121432

zentauroepp40339934 roda premsa govern   foto danny caminal170929121432
zentauroepp40340474 roda premsa govern   urna   foto danny caminal170929132225

/

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Barcelona

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, el portaveu i titular de Presidència, Jordi Turull, i el responsable d'Exteriors, Raül Romeva, han ofert una roda de premsa en què han assegurat que diumenge es podrà votar i han ofert les dades del cens de votants, que és de 5.343.358 catalans cridats a les urnes diumenge. El Govern assegura que hi haurà 2.315 col·legis electorals, 6.249 meses electorals i una sèrie de voluntaris que sumen un total de 7.235 persones.

"Els ciutadans podran votar"

El vicepresident Junqueras ha assegurat també que es podrà votar diumenge i que els actes de repressió de l'Estat reforcen la legimitiat del referèndum: "Els ciutadans podran votar aquest diumenge, si algú pretén tancar col·legis, els ciutadans podran votar aquest diumenge, si algú assalta col·legis electorals o qualsevol altre gest tan antidemocràtic com intentar impedir que es posi la papereta dins l'urna, els ciutadans de Catalunya podran votar diumenge, per tant estem convençuts que els resultats tindran tota la validesa que els pertoca, la validesa derivarà tant de la nostra tasca per garantir que els ciutadans puguin votar com també de les dificultats que el Govern del PP haurà volgut posar-hi, la legitimitat no es debilita sinó que es reforça".

Alternatives si es tanca un col·legi

Preguntat sobre què passarà si es tanca un col·legi o no es pot constituir una mesa, Junqueras ha assegurat: “No dubti que hi ha alternativa. Si algú tanca un col·legi hi ha alternativa perquè la gent voti. Encara que s'emportin una urna, 100 o 200 urnes, hi ha moltes maneres de votar, perquè hi ha molts col·legis, moltes maneres d'aconseguir que els ciutadans votin”.

Junqueras ha parlat d'una "situació d'excepció" per l'actuació del Govern del PP:  "L'atemptat contra drets civils, secret postal, contra la llibertat d'expressió, l'entrada injustificada en mitjans de comunicació o en impremtes són excepcionals a Europa, i com que són excepcionals ens situen en una situació d'excepció, estem segurs que l'opinió pública del país i internacional comparteix amb nosaltres i amb les Nacions Unides la seva preocupació pels atemptats de l'Estat contra aquests drets civils i polítics".  Junqueras ha demanat no caure "en les provocacions" dels que volen impedir el vot.

El vicepresident ha mostrat el "respecte" i l'"amor" a Espanya, "amb la voluntat de tenir les millors relacions possibles amb tots els països del nostre entorn, seran millors si disposem de les mateixes eines institucionals". "Ni el Govern català ni els ciutadans de Catalunya estan fent res dolent, posar el futur en mans dels ciutadans no és fer res dolent, al contrari", ha afegit. 

L'àrbitre

Preguntats sobre la inexistència des de fa una setmana de la Sindicatura Electoral, l'àrbitre del referèndum, el portaveu del Govern català ha anunciat que diumenge hi haurà "persones que responen per la seva credibilitat, professionalitat acadèmica i professional que acreditaran la validesa del resultat". Turull no ha donat els noms d'aquestes persones per evitar que siguin "víctimes de la repressió de l'Estat". El portaveu ha acusat el Govern del PP de triturar les garanties del procediment.

"Diumenge es votarà", ha assegurat també Jordi Turull en la seva intervenció, que ha finalitzat amb una crida a la calma. "“Una crida perquè tothom estigui tranquil, tothom qui vulgui votar podrà votar, han de ser respectades totes les opinions, que tothom se senti lliure en les seves conviccions i no per ordre de ningú".

Notícies relacionades

Turull ha iniciat la seva intervenció, a l'International Press and Broadcsating Center, criticant l'actuació del Govern del PP per haver actuat "de forma desproporcionada, atacant drets fonamentals de moltes persones, i no obstant la resposta per part de la Generalitat ha sigut que a cada problema una solució, perquè els ciutadans puguin votar; i els ciutadans, a cada acte de repressió, una resposta democràtica".

Romeva: no és sobre indepèndencia

"Això no és sobre independència, és sobre democràcia", ha afirmat Romeva en anglès en la roda de premsa, i ha recordat que durant anys s'ha intentat una sortida negociada al conflicte. Ha insistit que la convocatòria no és il·legal ni un crim i no és anticonstitucional. Ha demanat que no hi hagi "repressió", sinó "negociació i diàleg".