REACCIONS AL REFERÈNDUM
Rajoy presumeix d'haver defensat l'Estat d'un "atac greu"
El president insta els independentistes a girar full i no obstinar-se amb la DUI
El líder del PP diu que no tanca portes al diàleg i convoca una ronda de partits
Mariano Rajoy va comparèixer diumenge a la nit a la Moncloa per responsabilitzar la Generalitat i els seus socis de la "ruptura de la convivència" que es va veure als carrers de Catalunya durant la celebració del referèndum independentista. El president del Govern va celebrar que l'Estat de Dret s'imposés "amb fermesa i serenitat" i va agrair a la policia i a la Guàrdia Civil la seva actuació perquè el més fàcil, va apuntar, hauria sigut "mirar cap a un altre costat" mentre es perpetrava "un atac tan greu" com la consulta sobiranista.
El cap de l'Executiu no va fer cap referència als més de 750 ferits com a conseqüència de les càrregues per evitar la votació, però sí que va admetre de manera indirecta la ferida social provocada aquest 1 d'octubre i de la qual ell responsabilitza únicament el procés. "No busquin més culpables, no n'hi ha", es va justificar. "[El procés] tan sols ha servit per causar un greu dany a la convivència, un bé que hem de començar a recuperar com més aviat millor", va aconsellar en una declaració institucional sense opció a preguntes.
Declaració unilateral
Rajoy va sol·licitar a Carles Puigdemont i els seus aliats a la Generalitat que "no s'entestin en l'error" i descartin fer una declaració unilateral d'independència (DUI). Vista aquesta "fermesa" de l'Estat aquest diumenge i si Puigdemont arriba a aquest extrem, alguns alts càrrecs de la Moncloa assenyalen directament la possibilitat d'aplicar altres eines, com l'article 155 de la Constitució (amb què es poden suspendre competències) o la llei de seguretat nacional (per agafar el control de les autoritats catalanes en vista a "garantir la defensa d'Espanya i els seus principis i valors constitucionals"). Rajoy va insistir en la seva declaració en diverses ocasions que l'Estat té "recursos" per defensar-se de qualsevol "provocació".
Un 9-N bis
Notícies relacionadesEl cap de l'Executiu va repetir la idea ja llançada hores abans pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, que aquest 1 d'octubre "no hi ha hagut un referèndum d'autodeterminació a Catalunya". Però el que no va repetir va ser el mantra d'aquests últims dies, segons el qual la Generalitat no tenia urnes, ni paperetes ni podria comptar amb centres electorals. El Govern conservador considera que ha complert amb la seva missió d'evitar un referèndum amb garanties, però ha assistit a un altre 9-N amb milers de cues de ciutadans votant pacíficament al qual aquesta vegada s'afegeix un cost social i polític difícil de quantificar ara per les violentes escenes entre els votants i els agents.
Rajoy va tenir paraules d'agraïment per al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i per a Albert Rivera (Ciutadans) per la seva "lleialtat amb l'Estat en aquesta difícil circumstància". Al president li interessa llimar com més aviat millor qualsevol aspror amb aquests dos partits. En aquest context, el líder del PP va anunciar que convocarà tots els partits amb representació parlamentària per "reflexionar junts" sobre el futur. Fonts de la Moncloa van afegir que no està decidit encara el format d'aquestes reunions. A més, el cap de l'Executiu demanarà la compareixença al Congrés.
Juan Ignacio Zoido Referèndum a Catalunya Policia Nacional Guàrdia Civil Govern Carles Puigdemont Catalunya Govern Forces de seguretat Mariano Rajoy Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern