DISCURS INSTITUCIONAL
El Rei demana a l'Estat que asseguri "l'ordre constitucional" davant la "deslleialtat inadmissible" de Puigdemont
El Monarca assenyala als independentistes que hi ha "vies constitucionals" per defensar les idees dins de la llei
El cap de l'Estat acusa el Govern de Puigdemont de "fracturar" i "enfrontar" la societat catalana
rey
El rei Felip VI va demanar aquest dimarts a l'Estat que, davant la "deslleialtat inadmissible" de la Generalitat de Catalunya, asseguri "l'ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions". Degut a la crisi política i social desencadenada pel referèndum independentista de l'1-O, el cap de l'Estat va voler pronunciar un discurs institucional per referir-se als "moments molt greus" pels quals passa Espanya. El Monarca va acusar el Govern de Carles Puigdemont de "fracturar" i "enfrontar" la societat catalana i va lamentar que segueixi amb la seva "pretensió final" de proclamar "il·legalment" la independència. I va enviar un missatge als sobiranistes: l'Estat ofereix "vies constitucionals" per defensar les seves idees dins de la llei.
Es tracta de la primera intervenció extraordinària de l'actual Monarca, al marge de les seves al·locucions de la nit de Nadal. El seu pare, Joan Carles, es va pronunciar amb aquesta solemnitat en comptades ocasions, entre elles després de l'intent de cop d'Estat del 1981 i els atemptats de l'11-M del 2004. Tots els mitjans de comunicació van emetre el discurs a les nou del vespre, dos dies després de la consulta i de les imatges de les càrregues policials contra els votants que van fer la volta al món.
Riscos econòmics i socials
El cap de l'Estat va començar el missatge assenyalant que la Generalitat ha incomplert de manera reiterada no només la Constitució sinó també l'Estatut, una "deslleialtat inadmissible amb els poders de l'Estat". Aquesta situació, va continuar, ha soscavat "l'harmonia i la convivència" dels catalans i també pot posar en risc "l'estabilitat econòmica i social de Catalunya i de tot Espanya". Felip VI considera que Puigdemont i els seus socis s'han "apropiat" de les institucions catalanes, i per això davant aquesta situació "d'extrema gravetat" reclama als "legítims poders de l'Estat" que assegurin "l'ordre constitucional".
En unes paraules dirigides "als catalans", el Rei va assenyalar l'obligació de fer qualsevol proposta dins dels marcs de la llei perquè "sense aquest respecte" no és possible la convivència, "ni a Catalunya ni a la resta d'Espanya, ni a cap lloc del món". "A l'Espanya constitucional i democràtica, saben bé que tenen un espai de concòrdia i de trobada amb tots els seus ciutadans", va afirmar. Felip VI va apuntar que sap que hi ha "gran inquietud" per la "conducta" de l'Executiu català i a les persones que així ho senten els va dir que compten amb la solidaritat de la resta d'espanyols. I al conjunt dels espanyols els va transmetre un missatge d'esperança. "Són moments difícils, però els superarem", va destacar abans d'assenyalar la fortalesa del sistema democràtic que s'ha construït en les últimes dècades. "En aquest camí, en aquesta Espanya millor que tots desitgem, Catalunya també hi serà", va declarar.
Habitualment, a excepció dels discursos de la nit de Nadal, la Casa del Rei envia les al·locucions del Monarca a la Moncloa perquè el Govern hi faci suggeriments. En aquest cas, aquest diari no va poder confirmar quin havia sigut el procediment.
L'anàlisi dels partits
La majoria de partits van analitzar les paraules del Monarca poc després. El PP va aplaudir la "responsabilitat" del cap de l'Estat i va celebrar que per al Rei "l'equidistància" no existeixi. Pel PSOE va prendre la paraula Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, secretari de Relacions Institucionals, que va agrair la intervenció del cap de l'Estat "en aquests moments tan difícils". Rodríguez va subratllar la coincidència amb el Monarca en la defensa de la Constitució, de l'Estatut i de la integritat territorial.
Notícies relacionadesCiutadans també va aplaudir que Felip VI hagi alçat la veu en aquest assumpte (el Monarca no ho feia des del dia 13, quan va advertir que la Constitució prevaldrà davant qualsevol "trencament"). El partit taronja va considerar encertat el diagnòstic sobre la "fractura social".
La direcció de Podem, en canvi, va lamentar que el Rei hagi perdut "l'oportunitat de ser part de la solució" i que hagi unit "el seu destí al PP". El dirigent del PDECat Joan Bagué va criticar que no fes ni una referència als ferits de l'1-O. I pel PNB, després del discurs reial, "Catalunya està una mica més lluny".
Referèndum a Catalunya Carles Puigdemont Govern Felip VI Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI) Estructures d'Estat a Catalunya
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia