EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA
El TC suspèn el ple del Parlament de dilluns
El Constitucional declara nul per endavant qualsevol acord de la Cambra que no faci cas del seu mandat
L'alt tribunal admet per unanimitat el recurs del PSC demanant que s'impedís la sessió plenària
jregue39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid170731093845 /
El PSC s'ha anotat un punt en la lluita que els constitucionalistes mantenen amb els independentistes catalans. El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit, per unanimitat, el seu recurs d'empara contra la convocatòria del ple del Parlament de dilluns que ve perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, informi del resultat de la votació de l'1-O, com marca la llei de referèndum per posar en marxa la de transitorietat a la república catalana.
Això suposa la suspensió del ple, però, a més, veient les estratègies desenvolupades per la Cambra catalana per intentar saltar-se les resolucions anteriors contra l'1-O, l'alt tribunal s'ha preocupat d'incloure en la seva interlocutòria una previsió perquè en cas que la sessió plenària finalment se celebrés les seves conclusions no tinguin cap validesa jurídica. Així declara “radicalment nul i sense valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada”. [Seguiu en directe les últimes notícies sobre la independència de Catalunya.]
La suspensió del ple del Parlament s'ha aconseguit perquè, a diferència d'un altre recurs similar interposat pel PSC a principis de setembre contra la tramitació de les lleis de referèndum i transitorietat, en aquesta ocasió el partit ha sol·licitat expressament al Constitucional que apliqués l'article 56.6 de la seva llei reguladora. Els 12 magistrats del tribunal han entès que concorre la “urgència excepcional” que requereix el precepte per adoptar mesures cautelars, com la suspensió, en l'admissió a tràmit, perquè l'execució de l'acord impugnat “produiria un perjudici d'impossible o molt difícil reparació que faria perdre la seva finalitat al recurs d'empara”.
Afectar l'eficàcia de la Constitució
Pels magistrats el recurs del PSC té “especial transcendència constitucional” perquè els actes impugnats “no només poden afectar l'exercici" dels drets dels parlamentaris recurrents i del dret dels ciutadans de Catalunya a participar en els assumptes públics a través seu, sinó que també "pot afectar l'aplicació i general eficàcia de la Constitució". És per això que ho consideren "una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social, que té conseqüències polítiques generals”.
L'acte, que anul·la la tramitació de la convocatòria de ple i la desestimació de la reconsideració que van formular els socialistes, ha sigut notificat personalment a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la mesa, a qui torna a advertir del “seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, incloent-hi la penal, en què poguessin incórrer en cas de no atendre aquest requeriment”. El Parlament, el Govern català i el fiscal tenen cinc dies per formular-hi al·legacions. La suspensió pot ser recorreguda en aquest mateix termini
Després de tenir notícia de la decisió del Constitucional, la presidenta es va vantar que ella encara no havia firmat la convocatòria del ple, de manera que no podia ser suspès. No obstant, fonts de l'alt tribunal entenen suficient per fer-ho la tramitació que va fer la mesa de la petició de Junts pel Sí i la CUP i han assegurat que la seva resolució es mantindrà encara que la sessió es traslladi de data.
En condicions d'igualtat
Notícies relacionadesEls recurrents denunciaven que la convocatòria del ple vulnerava el seu dret “a exercir els càrrecs i funcions públics en condicions d'igualtat, sense pertorbacions il·legítimes, amb els requisits assenyalats en les lleis”. Manifestaven, així mateix, que la vulneració del seu dret “es produeix pel radical trencament de la Constitució i l'Estatut que comportaria la declaració formal de la independència de Catalunya”.
També al·legaven que l'acord de la mesa incompleix les resolucions del mateix Constitucional: la llei del referèndum i en la de transitorietat jurídica i fundacional de la república, suspeses totes dues pel Tribunal el 7 de setembre passat.
Referèndum a Catalunya Parlament Tribunal Constitucional PSC PSC Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)