EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Els dubtes davant la DUI assalten l'independentisme

Mas se suma a les destacades veus del PDECat que demanen contemporitzar

Esquerra i la CUP mantenen la pressió a Puigdemont perquè no flaquegi

zentauroepp40190064 el president del partit dem crata  pdecat   artur mas  duran170925101300

zentauroepp40190064 el president del partit dem crata pdecat artur mas duran170925101300 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Barcelona

En l'escalada a l'Everest, els últims metres sempre són els més durs. Sobretot si al cap de poc d'arribar a l'últim campament abans de la pujada final s'ha passat per una virulenta tempesta. L'independentisme es troba ara en aquest últim descans abans d'atacar el cim i veu com, sobre el vèrtex de la muntanya, s'acosten nuvolades negríssimes. I assalten els dubtes.

Diverses veus de l'independentisme han alertat que potser no és la millor idea procedir ara a una declaració d'independència (DI), que potser valen més dosis més grans de “pragmatisme”, com ha apuntat l‘expresident Artur Mas. També que “importa poc el temps, el que compta és fer efectiu el mandat”, com ha asseverat la coordinadora del PDECat, Marta Pascal. I que seria bo que es forgés una “treva” que "assereni" els ànims entre governs, com ha sentenciat el conseller d'Empresa, el sempre vers lliure Santi Vila.

És més, ara, per Mas, president del PDECat, és el moment de recordar que tampoc Catalunya està preparada en termes pràctics per a la independència "real", és a dir, per fer efectiu el control de les duanes i les infraestructures, per exemple. Una cosa en què no va caure fa tot just una setmana.

Observi's, amb tot, que els significats que han expressat dubtes no pertanyen a l'àmbit d'influència de Carles Puigdemont, que al capdavall, és qui prendrà la decisió. I que ERC empeny cap a la DI.

#PressingStopDUI

Encara que pugui semblar que aquest #PressingStopDUI és exclusiu del PDECat, és cert que hi ha hagut influents creadors d'opinió secessionistes que també han advocat per respirar fons i pensar. Sobretot quan l'amenaça de l'Estat d'actuar contundentment és, prou que es va veure diumenge, més que real. Fins i tot el degoteig d'empreses que estan traslladant la seu central a altres enclavaments d'Espanya, abans fins i tot de la DUI, a manera de pressió, poden estar ajudant els independentisme a veure les arestes de la unilateralitat.

Aquest divendres també ha viscut petits gestos de distensió. Per començar, l'independentisme no ha corregut per convocar el ple del Parlament, que ha quedat fixat per dimarts a les 18 hores, al cap de 96 hores de l'oficialització dels resultats i no les 48 que dicta la llei del referèndum.  Després, el delegat del Govern espanyol, Enric Millo, ha demanat disculpes per l'actuació policial. I una cosa semblant, però molt a la seva manera i no pas sense abans posar en dubte el nombre de ferits i la seva gravetat, ha fet el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo. Els sindicats policials ja han demanat la dimissió de Millo.

A vegades, la distensió arriba per la inacció, com la de Mariano Rajoy, que no ha fet cas a les peticions reiterades de Ciutadans (l'última, aquest divendres) que apliqui ara l'article 155 de la Constitució.

Una altra mostra de refredament s'ha de buscar, per exemple, en els líders de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que han trepitjat l'Audiència Nacional. Tots dos (i també el cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero) estan sent investigats per sedició, però tots han tornat el mateix matí a Barcelona.

Sense minimitzar la gravetat

I per últim, encara que no sigui un gest polític, per allò de la independència del poder judicial, s'ha de destacar que el jutjat que ha acollit la demanda de la Generalitat pels abusos policials ha esmenat la plana a la fiscalia, que va treure tota importància a l'acció policial, i l'ha instat a no "minimitzar la gravetat" dels fets en la jornada de l'1-O.

Mentrestant, i advertint aquests moviments, la CUP, socis de Junts pel Sí al Parlament, ha avisat els postconvergents que s'han de mantenir “fidels” al mandat rebut i que la declaració sigui aplicable amb caràcter immediat, és a dir, que no tingui un caràcter “diferit” d'entrada en vigor d'aquí tres o sis mesos, com s'havia especulat.

Notícies relacionades

El cert és que, fins i tot amb aquests signes de distensió ja apuntats, les nuvolades sobre el cim de l'Everest independentista segueixen vigents. N'hi ha mostres sobrades. Al record de l'acció policial de diumenge i l'amenaça, gairebé verbalitzada pel Rei, d'aplicar l'article 155 s'hi ha de sumar, per exemple, l'ampliació de la investigació a Trapero als fets de l'1-O. I és que el cap de la policia autonòmica s'ha convertit en l'objectiu de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per entendre que els ha traït.

El que no canvia és la nul·la disposició del Govern central a la mediació. Suïssa s'hi ha ofert, apel·lant a la seva marca de neutralitat i fins i tot ha explicat que manté contactes amb els dos bàndols. L'Executiu espanyol els nega. Mentrestant, a 8.800 metres fa bastant fred.