¿Per què no quadren els resultats del referèndum de l'1-O?
Entre l'escrutini provisional i el definitiu hi ha alguns balls de xifres que criden l'atenció

1o
El Govern ha difós aquest divendres els resultats definitius del referèndum unilateral de l'1-O. Les dades ofertes diumenge passat cap a mitjanit representaven el 95% del vot escrutat. Però completat el recompte dels sufragis, hi ha números que no quadren. En primer lloc, observem quins són els resultats oficials al 100% de l'escrutini, segons l'Executiu català.
Segons l'escrutini definitiu, aquest 1 d'octubre del 2017 van votar 2.286.217 persones (una participació del 43% del cens). El 'sí' va obtenir 2.044.038 vots (90,2% del vot vàlid), per 177.547 del 'no' (7,8%) i 44.913 en blanc (2%). També hi va haver 19.719 vots nuls.
⌚️ #En2minuts Resultats definitius del #referèndum de l'#1OCT https://t.co/MtlEkR0LsO pic.twitter.com/HQXBZhCgpU
— Govern. Generalitat (@govern) 6 de octubre de 2017
I aquests eren els resultats que va oferir el Govern diumenge a la nit: amb el 95% dels vots comptabilitzats havien votat 2.262.424 persones; el 'sí' va obtenir 2.020.144 persones (90,09% del vot vàlid), per 176.565 del 'no' (7,87%) i 45.586 en blanc (2,03%). També hi havia en aquell moment 20.129 vots nuls.
⌚️ #En2minuts Resultats del #referèndum de l'#1OCT https://t.co/SBSmDthH2F pic.twitter.com/LlrE7KuTEQ
— Govern. Generalitat (@govern) 2 de octubre de 2017
Els balls de xifres
Entre les dades provisionals i les definitives hi ha alguns balls de xifres que criden l'atenció:
-La diferència entre el nombre total de vots escrutats és de 23.793 més. No obstant, la diferència entre el nombre de 'sís' de diumenge i els d'aquest divendres és de 23.894 més. És a dir, els vots a favor de la independència han crescut més que l'augment total de paperetes. Si s'hi afegeix l'increment de 'nos' en 982 sufragis, la desproporció encara és més gran.
-El nombre de vots en blanc s'han reduït de diumenge a divendres en 673, cosa sorprenent si es té en compte que difícilment una papereta sense cap marca pot acabar considerant-se com un vot al 'sí' o al 'no'.
Notícies relacionades-En el nombre de vots nuls hi passa exactament el mateix. De diumenge a divendres se n'han perdut 410, malgrat que en les xifres definitives es computen el 5% de vots que faltaven per escrutar l'1-O i els sufragis dels catalans residents a l'estranger.
Nota a peu de pàgina
A la primera pàgina del document oficial que el Govern ha entregat al Parlament se subratlla que "el recompte final es basa en paperetes verificades i no segrestades", en referència a les confiscades per la Policia i la Guàrdia Civil. A més, a peu de totes les pàgines d'aquest document es consigna la següent advertència: "Donades la configuració de cens universal i la mobilització de votants des de col·legis electorals tancats cap a altres punts de votació, alguns municipis presenten més votants que persones en el cens". I fonts del Govern consultades per 'El País' han atribuït el desquadrament en algunes xifres a la confusió en algunes meses de Mataró.
- A JAÉN El poble més pobre d’Espanya no és tan pobre: «Aquí hi ha diners, però molts no es declaren»
- Una au intimidadora El veí de Sants que no pot sortir al terrat de Sant Jordi a Sant Joan per l’amenaça d’una gavina
- Violència de gènere Un home s’entrega a una patrulla de Mossos a l’AP-7 amb el cadàver de la seva dona al maleter
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Procediment penal obert Investigats per «administració deslleial» els marmessors de la fortuna de Pere Mir, entre ells l’oncòleg Josep Tabernero
- Joia arquitectònica La reforma de la plaça dels Àngels obre el debat sobre el futur de l’històric CAP del Raval
- SUCCESSOS ‘Lock-picking’, el nou sistema per obrir cases sense forçar panys amb què bandes de georgians roben a Espanya
- Això és del que t’has d’acomiadar als 60 si vols ser més feliç
- "No vull que em facin una carrera fàcil"
- Pogacar se cita avui amb Evenepoel en la clàssica de la cervesa