REACCIÓ DE L'EXECUTIU EUROPEU
Juncker: "No vull una Unió Europea de 98 estats"
"No podem mediar amb Catalunya perquè crearíem més caos", adverteix el president de la Comissió Europea
Ha tancat aquest divendres la porta a una possible mediació de la Unió Europea en la crisi política a Catalunya. /
La Comissió Europea no té cap intenció de mediar en el conflicte entre Catalunya i Espanya i el seu president, Jean-Claude Juncker, ho ha dit alt i clar aquest divendres des de Luxemburg. Tampoc li agrada la idea d'una Catalunya independent perquè crearia un precedent i podria donar ales a altres regions a Europa amb reivindicacions secessionistes. “Si deixem --encara que això no ens correspon a nosaltres-- que Catalunya se separi, altres farien el mateix. No m'agradaria”, ha avisat.
El democristià luxemburguès ha anat més lluny que mai fins ara en la seva reflexió. Tem que el resultat crearia un efecte dòmino que alteraria i faria impossible el funcionament de la Unió Europea. “No m'agradaria tenir una Unió Europea que en 15 anys es transformés en una Unió Europea de 98 països. Ja és difícil amb 28, amb 27 no serà més fàcil, però amb 98 m'imagino que seria impossible. S'ha de fer una crida al sentit de la responsabilitat de tots els actors”, ha advertit sobre el possible efecte contagi a altres Estats membres amb problemes territorials interns.
Com altres dirigents europeus --aquesta mateixa setmana ho ha fet el president francès, Emmanuel MacronEmmanuel Macron--, Juncker ha descartat la mediació que demanen amb insistència la Generalitat i formacions polítiques europees com Els Verds, i ha recordat que sense petició expressa de Mariano Rajoy --que el president del Govern espanyol ja ha descartat--, les institucions europees tenen les mans lligades.
No a la mediació
“Hem rebut peticions d'arreu del món dient que Juncker hauria de mediar. No ho ha de fer. Si la Comissió, el president (Donald) Tusk, o el Consell Europeu, anssin en aquesta direcció, quan només una part ho demana, crearíem més caos a la UE i per això no podem ni ho hem de fer”, ha sentenciat 'motu proprio' i sense ser preguntat sobre aquesta qüestió. La mateixa conclusió a què apunta la revista nord-americana 'Foreign Office' en un article publicat aquest divendres en què adverteix que Catalunya "no es mereix el suport internacional" i qualifica de "teatre polític" el referèndum de l'1-O.
La postura de Juncker no és nova. El responsable comunitari parteix de la base que el conflicte que enfronta la Generalitat amb el Govern central “és un assumpte intern” i com a tal ha de ser resolt per les autoritats i partits polítics espanyols. Però en aquesta ocasió s'ha permès deixar anar un lleuger descontentament amb la gestió de Rajoy, a qui fa un temps li va demanar que adoptés mesures. “He demanat al primer ministre espanyol que prengui iniciatives perquè la situació a Catalunya no es descontroli. Alguna cosa s'ha fet, però altres coses no. Estic molt preocupat pel fet que la vida a la comunitat sembla que és molt difícil i àrdua i que tothom intenti recordar la seva identitat d'una forma en què aquesta identitat no pugui ser associada amb altres ”, ha avisat.
Reunió amb Pedro Sánchez
Notícies relacionadesLes explicacions de Juncker es produeixen a escassos tres dies que finalitzi el termini donat per Rajoy al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè expliqui per escrit si hi ha hagut o no declaració unilateral d'independència. Un assumpte que preocupa a les institucions europees i a la resta de caps d'Estat i de Govern de la UE que el 19 i 20 celebren a Brussel·les el tradicional Consell Europeu d'octubre. Precisament dijous, segons ha anunciat l'Executiu comunitari, Juncker rebrà a la seu del Berlaymont el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez.
Es tracta d'una reunió en què Juncker “escoltarà i discutirà qüestions d'interès comú”, ha explicat un portaveu comunitari sense precisar ni descartar que Catalunya serà un dels assumptes al damunt de la taula. A més de Sánchez, el democristià luxemburguès també rebrà dijous al matí el primer ministre de Letònia, el líder del partit grec Nova Democràcia i el primer ministre italià, Paolo Gentiloni.
Referèndum a Catalunya Catalunya Jean Claude Juncker Unió Europea Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI) Comissió Europea
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia