DECLARACIONS A L'AUDIÈNCIA
La jutge envia a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
La magistrada imposa compareixences quinzenals a Trapero i Laplana
La causa per sedició es limita a les protestes dels dies 20 i 21 de setembre no inclou l'1-O
La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar ahir presó incondicional per un delicte de sedició per als presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, com havia sol·licitat el tinent fiscal d’aquest tribunal, Miguel Ángel Carballo.
Tots dos van ser previsors i pràcticament quan sortien de l’Audiència en direcció a la presó de Soto del Real, les organitzacions independentistes que presideixen van difondre dos vídeos en què Sànchez i Cuixart animen els catalans a protestar amb «més serenitat, confiança i coratge que mai». Les reaccions a l’empresonament tampoc es van fer esperar. Mentre nombrosos ciutadans van respondre amb cassolades de protesta, a les xarxes socials els líders independentistes van carregar amb duresa contra la decisió de Lamela.
«Volen empresonar idees però ens fan més forta la necessitat de llibertat», va dir el president Carles Puigdemont. «Demanem parlar, seure i dialogar i el PP, via fiscalia, respon amb presó incondicional», va asseverar el vicepresident, Oriol Junqueras. Des de Podem i els comuns també es va carregar contra la decisió i els líders de l’ANC i Òmnium van ser anomenats «presos polítics». Fins i tot el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar la mesura de «desproporcionada».
Segons analitza la magistrada, «cobra especial importància el paper que Sànchez i Cuixart van tenir» en els fets a què se cenyeix la investigació oberta per sedició, que, de moment, es limita a les protestes que van tenir lloc els dies 20 i 21 de setembre a Barcelona.
ENCORATJAR I DIRIGIR L’ACCIÓ
Tots dos es van erigir «com els principals promotors i directors, mantenint-se’n al capdavant tot el dia, portant la iniciativa en una pretesa negociació amb els guàrdies civils, encoratjant i dirigint l’acció dels congregats, incitant-los a quedar-se al lloc i impartint-los ordres de l’actuació a realitzar».
Segons la jutge, els testimonis de tres lletrades de l’Administració de Justícia que van participar en els registres i dels guàrdies civils que van estar assetjats fins a 18 hores a la Conselleria d’Economia, així com altres proves, «posen de manifest que l’actuació dels investigats, apel·lant a la resistència, estava orientada a impedir l’aplicació de la llei i de les resolucions dictades per una autoritat en el si d’un procediment judicial i a assegurar la celebració del referèndum il·legal».
GRUP ORGANITZAT
L’acte de presó els atribueix risc de reiteració delictiva, ja que tots dos «han estat operant dins d’un grup organitzat de persones, portant a terme de forma contínua i reiterada activitats de col·laboració activa i necessària en relació amb l’actuació de persones, organitzacions i moviments dirigida a aconseguir fora de les vies legals la independència de Cata-
lunya».
La resolució, de 15 pàgines, detalla els missatges que tant Sànchez com Cuixart van llançar en diverses xarxes socials per aconseguir mobilitzacions als llocs on per ordre del Jutjat d’Instrucció número 13 es portaven a terme registres i arrestos, però en cap moment els van llançar per evitar el dany que es va fer als vehicles policials, que es va taxar en 33.729, 34.708 i 67.193 euros.
També es van encarregar d’informar que s’havia d’estar als col·legis a les cinc del matí per evitar que fossin tancats l’1-O.
En el cas de Cuixart, afegeix que el 25 de setembre formava part del grup d’unes 20 persones que a Badalona van exigir «en actitud cada vegada més hostil» a la Guàrdia Urbana tornar els cartells en suport al referèndum intervinguts. També hi va estar present el tercer tinent d’alcalde d’aquesta localitat, José Antonio Téllez.
COMPAREIXENCES QUINZENALS
Notícies relacionadesLa magistrada, en canvi, va fixar compareixences quinzenals per al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i per a la seva subordinada, la intendent Teresa Laplana. La fiscalia també havia demanat presó incondicional per al responsable policial i presó, però eludible amb una fiança de 40.000 euros, per a ella. La jutge els va retirar el passaport i els va prohibir sortir del país.
Segons la seva opinió, l’actuació de Trapero els dies 20 i 21 «no apareix encara prou perfilada» per «poder-lo vincular a fets tan greus com els que van succeir, sense perjudici del que pugui determinar-se en una fase més avançada de la investigació». La magistrada només té en compte, de moment, l’últim informe de la Guàrdia Civil relatiu a l’actuació dels Mossos d’Esquadra fins a l’1-O per determinar la verdadera intenció dels imputats.
Jordi Cuixart Jordi Sànchez ANC Òmnium Cultural Independència de Catalunya Carmen Lamela Declaració unilateral d'independència (DUI) Audiencia Nacional Josep Lluís Trapero
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia