AJUNTAMENT DE MADRID

Detecten irregularitats d'entre 60 i 100 milions en època d'Ana Botella

Duplicitats en un contracte d'explotació integral i energètica d'instal·lacions urbanes

sanchezmato

sanchezmato

2
Es llegeix en minuts

L'Auditoria Ciutadana Municipal del Deute i les Polítiques Públiques (ACMDPP) ha detectat irregularitats, en forma de duplicitats, en el contracte d'explotació de la gestió integral i energètica d'instal·lacions urbanes (GENIU), que el Govern municipal d'Ana Botella va atorgar el 2014 per 785 milions fins al 2022 i que podrien suposar unes despeses “augmentats” d'entre 60 i 100 milions d'euros.

Segons l'informe elaborat per la Subdirecció General d'Auditoria del Deute i les Polítiques Públiques de l'Àrea d'Economia i Hisenda detallat pel Consistori en un comunicat, el contracte de GENIU va ser atorgat per l'anterior equip de Govern municipal per 785 milions d'euros i vuit anys de durada.

Es tracta d'un acord "molt complex", ja que inclou el subministrament elèctric a tot tipus d'instal·lacions municipals de la capital, així com moltes altres funcions que anteriorment es gestionaven a través de contractes individuals especialitzats.

D'acord amb l'informe d'Auditoria del Deute i les Polítiques Públiques, aquest contracte és "opac en el plantejament i en el control de la seva execució". El document elaborat per la subdirecció estima que el projecte d'explotació, que serveix de base per al càlcul econòmic de l'expedient, és "insuficient".

A més, segons l'informe, el contracte tampoc separa "de manera clara" el cost de les obres de renovació i adequació dels preus dels materials, amb la qual cosa aquest cost estaria duplicat, almenys en part. Aquest import se situa al voltant dels 47 milions d'euros i està recollit dues vegades en el projecte.

Jornada oberta sobre auditoria ciutadana

El control dels recursos públics de manera transparent i amb participació de la ciutadania s'aborda des d'aquest dilluns en les Jornades Obertes sobre l'Auditoria Ciutadana Municipal a Medialab Prado. Dues sessions articulades en un vessant més teòric, centrada en l'exposició d'idees sobre els processos d'avaluació de les polítiques públiques i els diferents impactes que provoquen en la ciutadania; i una altra de més pràctica, al donar participació directa a madrilenys i madrilenyes a través de dos tallers.

En la sessió d'aquesta tarda, centrada en la presentació de la segona fase de l'auditoria, hi han intervingut el regidor de l'Àrea de Govern d'Economia i Hisenda, Carlos Sánchez Mato, la coordinadora del Consell Assessor de l'Auditoria del Deute, Bibiana Medialdea, i els membres d'aquest Iaio Herrero, José Moisés Martín i María Pazos.

La jornada d'aquest dimarts tindrà un caràcter més pràctic i estarà dedicada a la participació ciutadana a través de dos tallers, el primer sobre els processos i les eines d'investigació i anàlisi de polítiques públiques, i el segon, a través d'un estudi de cas.

Comptarà amb la presència de membres de la Plataforma per a l'Auditoria Ciutadana del Deute i amb l'equip de dinamització de les Taules d'Auditoria del Deute als Fòrums Locals. 

 

 

 

 

Notícies relacionades