EL PROCÉS SOBIRANISTA
El Constitucional declara inconstitucional la llei del referèndum de Catalunya
El tribunal afirma que "un poder que nega el dret es nega a si mateix com a autoritat"
El TC suspèn cautelarment l'Agència de Protecció Social catalana
jregue39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid170731093845 /
El ple del Tribunal Constitucional (TC) va declarar ahir per unanimitat la inconstitucionalitat de la llei del referèndum aprovada pel Parlament de Catalunya el 6 de setembre. L’alt tribunal entén que la norma vulnera la supremacia de la Constitució, la sobirania nacional i la indissoluble unitat de la nació espanyola.
El 7 de setembre, el Constitucional va admetre a tràmit el recurs contra aquesta llei, fet que va suposar suspendre-la cautelarment, igual que va fer amb la de llei de transitorietat cap a una república catalana, cosa que implicava la prohibició expressa del referèndum de l’1-O passat.
La sentència, que estima íntegrament el recurs de l’Advocacia de l’Estat, sosté que la tramitació de la norma suspesa pel Parlament va incórrer «en fallides molt greus del procediment legislatiu», fet que li serveix per afirmar que «un poder que nega expressament el dret es nega a si mateix com a autoritat mereixedora d’acatament».
Dret no reconegut
L’alt tribunal recorda que el dret de «promoure i consumar» la «secessió unilateral de l’Estat en què es constitueix Espanya» no està reconegut a la Constitució ni s’integra en l’ordenament a través de tractats internacionals, perquè «el dret de lliure autodeterminació» dels pobles reconegut per l’ONU es limita als que estan sota «subjugació, dominació i explotació estrangeres».
Insisteix que la Constitució admet «la seva revisió total», però només es pot fer segons els procediments previstos per a la seva reforma. «Una altra cosa suposaria –afegeix la sentència– alliberar el poder públic de tota subjecció a dret, amb dany irreparable per a la llibertat dels ciutadans», just el que segons el tribunal «ha consumat el Parlament a l’aprovar la llei impugnada».
Notícies relacionadesEl portaveu del Govern, Jordi Turull, va assenyalar que la decisió no li provoca «cap sorpresa». A més, va seguir considerant vàlida la llei i el mandat del referèndum. «És el mandat polític que tenim, que hem de concretar i de culminar, és un mandat polític, de les urnes, de la gent».
En aquest sentit, va afirmar que el Govern fa cas «de les lleis que aprovi el Parlament. Aquí hi ha un Executiu que abusa o en complicitat amb un Tribunal Constitucional per bloquejar el legislatiu, un sap que és divendres perquè hi ha Consell de Ministres i perquè demanen la suspensió d’una llei del Parlament». Ni la Cambra catalana ni la Generalitat van presentar al·legacions al recurs.
Referèndum a Catalunya Constitució Espanyola Parlament Tribunal Constitucional Independència de Catalunya
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034