CONVERSA A MADRID

Eduardo Mendoza, sobre Catalunya: "Un embolic que, per força, ha d'acabar malament"

L'escriptor barceloní lamenta la situació i parla d'una "ruptura molt penosa"

 

  / JAVIER LIZON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Eduardo Mendoza opina sobre la situació a Catalunya i diu que està anant "cap a un camí perjudicial per a tothom". "Un embolic que, per força, ha d'acabar malament", ha assegurat aquest dimecres l'escriptor barceloní, que s'ha confessat "molt preocupat i trist" perquè, "acabi com acabi, s'ha produït una ruptura molt penosa".

Mendoza (1943) ha tingut aquest matí a Getafe, Madrid, una trobada amb estudiants de Secundària en què li han preguntat per la situació a Catalunya, un tema del qual ha tornat a parlar en unes breus declaracions davant els periodistes abans de rebre el premi José Luis Sampedro del Festival Getafe Negro.

"Estic molt preocupat i trist perquè, passi el que passi i acabi això com acabi, s'ha produït una ruptura dins i fora de Catalunya molt penosa i innecessària que ha vingut en un moment en què ho teníem tot per viure bé. De sobte ens hem convertit en un país trist i abocat a la divisió", ha assenyalat als periodistes.

Les coses, ha dit, "estan malament", són "temps complicats" i ha pronosticat que la situació, amb la fuga d'empreses de Catalunya, provocarà un "perjudici" per a totes dues, encara que, ha matisat, no vol "fer un elogi del capitalisme": "Ara resulta que els bancs que tots volíem cremar fa quatre dies ara són bons".

L'escriptor, autor de 'La ciudad de los prodigios' i 'Sin noticias de Gurb', ha confessat als estudiants que aquest matí "havia posat diverses espelmes a tots els sants perquè no sortís el tema".

La resposta "curta" de com ho veu, els ha dit, és "malament", i "la llarga" ocuparia "diverses hores" perquè és "un tema complex", però, "sens dubte", "els independentistes estan plantejant una cosa des del punt de vista polític abstracte conceptual discutible: una part del país es vol separar".

"En el supòsit que es guanyés i en el supòsit que perdin també han entrat en un embolic que, per força, ha d'acabar malament. Qui obtingui una victòria crearà una derrota i això per als catalans és molt dolorós perquè no em ve de gust que una part important dels meus conciutadans visquin en una derrota", ha subratllat.

"Ja en vaig viure una -derrota- quan era petit i no en volia viure una altra", ha precisat el premi Cervantes 2016, per a qui la causa que "impulsa la gent a voler la separació" no és una sinó moltes, sobretot "la desesperació de la gent jove" que al no veure "clar" ni el seu present ni el seu futur "s'apunta a causes perdudes".

Notícies relacionades

És, ha afirmat, "un fals romanticisme", la força de l'"anem a calar foc a tot això": "S'ha d'atacar el problema però és important atacar les causes. És un problema molt seriós que s'està debatent en molts llocs on no els correspon fer-ho i es fa molt poc on s'hauria de fer".

"En lloc de contribuir al debat el que fa és afegir llenya al foc. Estem en el mecanisme d'acció i reacció que difícilment es podrà aturar sense una idea o una solució molt dràstica que seria una solució quirúrgica amb els seus efectes secundaris i amputacions que preferiria no veure", ha afegit.