TENSIÓ AMB BRUSSEL·LES
Crisi diplomàtica entre Espanya i Bèlgica per Catalunya
La Moncloa considera un atac inacceptable les declaracions del primer ministre belga, Charles Michel, demanant diàleg i mediació
Les opinions del primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, sobre Catalunya, el diàleg i la mediació han causat malestar al palau de la Moncloa. El liberal francòfon belga va ser el primer mandatari europeu que va condemnar la violència en el referèndum de l'1-O. Dissabte passat reiterava la seva postura en una entrevista en què deia que a Espanya no hi ha una crisi jurídica sinó política i en què demanava diàleg i apostava per la mediació en cas necessari. Unes declaracions que han generat tal malestar i disgust en Mariano Rajoy que amenacen amb provocar una crisi diplomàtica entre Brussel·les i Madrid.
“Això pot posar en un perill seriós les nostres relacions bilaterals”, adverteix el director de gabinet de l'Executiu espanyol, Jorge Moragas, en un correu electrònic del qual informen aquest dijous diversos mitjans de comunicació belgues. Segons 'De Morgen', la conseqüència d'aquest malestar seria la retirada del suport d'Espanya a la candidatura de la belga Catherine De Bolle com a pròxima presidenta de l'Europol, l'organisme europeu de coordinació policial.
Crida a consultes de l'ambaixador
“No entenem com un país soci pot fer aquestes declaracions que fan perillar les nostres relacions. Creiem que és inacceptable que el Govern de Bèlgica tracti un Govern regional -que vulnera el marc legal de l'Estat membre- al mateix nivell que el Govern de l'Estat (…). Encara no hem vist declaracions del Govern belga cridant la Generalitat a seguir la llei, només atacs contra el Govern d'Espanya”, afirma Moragas al correu electrònic, segons 'De Morgen'.
Notícies relacionadesEl Govern de Rajoy, segons aquests mitjans, hauria cridat a consultes l'ambaixador de Bèlgica a Espanya, Marc Calcoen, arran d'aquella entrevista, publicada el 14 d'octubre, encara que el malestar va começar en el moment que Michel va fer pública la seva condemna per l'ús de la violència el mateix 1 d'octubre. Fonts del Govern belga atribueixen aquest enfrontament a un malentès. El ministre de l'Interior, el nacionalista flamenc Jan Jambon, ha saltat en defensa del seu aliat a l'Executiu belga. “El nostre primer ministre va dir el que havia de dir”, ha dit al canal de televisió VTM.
Michel i Rajoy es veuran les cares aquest dijous a la tarda a la cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE que se celebra dijous i divendres a Brussel·les. No hi ha prevista cap reunió bilateral entre els dos mandataris, tot i que casualment el president del Govern s'asseu habitualment al plenari entre el primer ministre suec, Stefan Lofvën, i Charles Michel, així que serà difícil que eludeixin la qüestió.
Referèndum a Catalunya Bèlgica Catalunya Mariano Rajoy Abusos als Mossos Independència de Catalunya Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Famosos Antonio Orozco, durant un avançament del seu documental: "Estava a casa creient literalment que m'anava a morir"
- Funcionaris La Generalitat convocarà una oferta d’ocupació pública de més de 7.000 places
- Avenços mèdics El Clínic remet la meitat de casos de càncer sense opcions
- Macrofesta de dia L’Hospitalet acollirà aquest dissabte «el tardeig més gran de la història»
- Pòdcast José Elías ho deixa clar: en què invertir per tenir rendibilitat sense riscos
- La resposta La Lliga recorrerà de manera immediata la decisió del CSD sobre Dani Olmo i Pau Víctor
- Tribunals El TSJC permet a un pare personar-se per impedir l’eutanàsia del seu fill
- Ametller i l'empordanesa Arnall s’uneixen per "impulsar" el negoci de les carnisseries
- Una discussió en una fleca de l'Estartit per demanar una barra de pa en català acaba als jutjats
- ACTUALITAT BLAUGRANA El CSD dona la raó al Barça i permet que Dani Olmo i Pau Víctor acabin la temporada