Un informe denuncia les "inhumanes" càrregues policials de l'1-O

Cinc entitats sostenen que els agents van utilitzar "mètodes de tortura" i d'"alta potencialitat lesiva"

El treball serà enviat a diverses organitzacions de les Nacions Unides i del Consell d'Europa

zentauroepp40367049 01 10 2017 lleida disturbios en el barrio de cappont de llei171001123818

zentauroepp40367049 01 10 2017 lleida disturbios en el barrio de cappont de llei171001123818

2
Es llegeix en minuts

Cinc entitats de defensa dels drets humans han elaborat un informe que analitza les diverses actuacions policials portades a terme a Catalunya durant les últimes setmanes i, en especial, sobre els fets que van tenir lloc l'1-O, quan la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van carregar contra votants de 92 col·legis electorals per retirar les urnes del referèndum independentista prohibit pel Tribunal Constitucional.

El treball que firmen els col·lectius d'IrídiaNovactInstitut de Drets Humans de CatalunyaLafede.cat i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, conclou que les accions dels dos cossos policials el dia 1 d'octubre per impedir la votació van ser en alguns casos d'"alta potencialitat lesiva", van atemptar contra la integritat física i moral i van incloure "mètodes de tortura i tractes inhumans i degradants".

Contra drets civils

Aquestes càrregues, així mateix, van afectar de forma directa "altres drets civils com el de la llibertat d'expressió, de reunió, de manifestació i de participació en assumptes públics". L'ús d'aquesta força, a més, es va portar a terme sobre concentracions en les quals no hi havia "cap tipus de disturbi". Els policies van ser rebuts per un nombre important de persones "que aixecaven les mans" o que "s'asseien a terra o a les escales" per exercir una protesta de resistència "pacífica".

"En moltes ocasions", subratlla aquest treball, els agents no es van limitar a estirar els manifestants, sinó que van clavar "cops amb les mans i amb les botes en diverses parts del cos –incloent-hi zones vitals–, utilitzant guants de seguretat o elements punxants no visibles". Hi va haver agressions "a la cara, als ulls, al nas, a la boca, a la part superior del cap, les espatlles, omòplats, costat, ronyons o cames". També es van produir "estirades de cabells i tocaments a les mames i els mugrons" i es van utilitzar expressions verbals "humiliants o vexatòries de naturalesa sexual". Subratlla també l'ús "massiu" de la porra contra els manifestants, que en nombroses ocasions no va ser precedit de cap avís verbal.

Pilotes de goma

Notícies relacionades

L'informe dedica un apartat a l'ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional, una eina antiavalots. Aquests projectils de goma estan prohibits pel Parlament de Catalunya i, segons els protocols vigents, no es poden disparar a curta distància o apuntant a parts vitals. Això es va incomplir a l'escola Ramon Llull de Barcelona. Un home ha perdut la visió d'un ull al rebre un tret de pilota de goma des d'una distància massa pròxima que, a més, va ser llançada apuntant a l'altura del cap.

El treball també es fa ressò de les "nombroses" denúncies de periodistes que han sigut coaccionats durant la cobertura d'esdeveniments d'interès públic i qüestiona els danys col·laterals sobre els drets civils dels catalans que han provocat les actuacions policials que van precedir i que han seguit la turbulenta jornada de la consulta. L'informe serà enviat a una vintena d'organitzacions que formen part de les Nacions Unides i del Consell d'Europa.