debat sobiranista
Un 83% dels catalans veuen desproporcionada la repressió policial de l'1-O
La majoria de votants del PP i C's defensen l'actuació dels agents
Només un terç creu que la consulta tenia prou garanties per considerar-la vinculant
zentauroepp40367636 primer pla de la cara ensangonada d una dona davant l escola171001121900 /
L’1 d’octubre del 2017 quedarà en la memòria de diverses generacions de catalans. Molts mai oblidaran les imatges de policies colpejant votants pacífics, entre ells molta gent gran, en el seu afany d’impedir la consulta que finalment no van aconseguir frenar.
Encara que en les últimes setmanes s’hagi intentat normalitzar moltes coses (com l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per un «aixecament tumultuari pacífic» o els registres de domicilis i empreses sense ordre judicial), els catalans no han oblidat la impressió d’aquella actuació policial. Això és almenys el que es desprèn del baròmetre polític realitzat pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO i que revela que el 83,4% dels consultats ho consideren una resposta desproporcionada.
Segons aquesta enquesta, aquesta visió és compartida no només per la pràctica totalitat de separatistes (98,4%) sinó també per una amplíssima majoria de no independentistes (70,5%).
Només el 12% dels enquestats coincideixen amb la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a l’opinar que els agents van actuar de «manera proporcional i proporcionada»: una tesi que defensen la majoria de votants del PP (78,9%) i C’s (57%), però només un de cada cinc del PSC. Es dona la circumstància que com més joves són els enquestats, més crítics es mostren amb la repressió policial. El tram dels més grans de 60 anys, els que saben de primera mà com se les gastaven els grisos en el franquisme, és el que més justifica els cops de porra, encara que únicament el 17,2% els avalen.
VINCULANT
Si hi ha un gran consens a l’hora d’assenyalar que la resposta decretada pel Govern espanyol no és acceptable, també hi ha un ampli acord a l’hora de considerar que la consulta no tenia prou garanties per ser considerada vinculant. De fet només un terç dels sondejats (36,3%) afirmen que tenia les garanties necessàries que amb tant afany li havien reivindicat a Carles Puigdemont els comuns d’Ada Colau per poder donar rang de vinculant a un 1-O en què van acabar participant entenentlo com una mobilització ciutadana.
Solament un de cada cinc votants potencials dels comuns creuen que el referèndum tenia tots els elements (almenys metodològics) per ser considerat vàlid, cosa que descarta un 76% restant. La falta de garanties és diagnosticada de forma pràcticament unànime al bàndol no independentista, on només el 9,2% dels interpel·lats admeten que es complien els requisits per poder legitimar un referèndum d’independència.
ESTÀNDARDS INTERNACIONALS
Notícies relacionadesMenció especial es mereixen en aquest apartat els que tenen intenció de votar Ciutadans en les pròximes eleccions, entre els quals no n’hi ha ni un que concedeixi que hi va haver les mínimes garanties (s’ha de tenir en compte que, per exemple, hi ha un 10% de simpatitzants del PP que estimen que sí que es van donar).
Al contrari, tres de cada 10 independentistes assumeixen que no s’arribava als estàndards internacionals que permetrien avalar qualsevol procés electoral, i més un de tan important com el de la secessió de Catalunya.
Enquestes Referèndum a Catalunya Policia Nacional Guàrdia Civil Mariano Rajoy Abusos als Mossos Independència de Catalunya Enquesta GESOP