El 155 i la crisi catalana copen la setmana a les Corts
L'oposició centrarà en el conflicte amb Puigdemont la sessió de control al Congrés, abans que el Senat avali el seu cessament
El PP portarà dimarts a la Cambra baixa una iniciativa en suport del precepte constitucional, que obligarà tots els grups a posicionar-se
La setmana que comença aquest dilluns té tot l'aspecte de ser històrica, encara que a Catalunya ja s'hagin viscut moltes jornades per al record al voltant del desafiament independentista. Si Carles Puigdemont, al llarg dels pròxims dies, no fa marxa enrere, el Senat aprovarà, divendres que ve, l'aplicació de l'article 155article 155 per tornar Catalunya "a l'ordre constitucional", el mantra que repeteix el Govern.
Prèviament, dimarts, el PP portarà al ple del Congrés una proposició no de llei amb què busca que la Cambra baixa expressi el seu "suport incondicional" a la Policia i la Guàrdia Civil en la seva feina a Catalunya, però que també inclou dos punts que suposen un aval a l'aplicació del precepte que permetrà cessar Puigdemont i tot el seu Gabinet. La seva inclusió forçarà un debat que obligarà tots els grups a posicionar-se sobre la iniciativa governamental, també al Congrés.
En concret, la proposta popular reclama que les institucions espanyoles usin "tots els mecanismes que, en defensa de la sobirania nacional i l'interès general, els atribueix la Constitució i les lleis" i insta el Govern a actuar "amb totes les eines de l'Estat de dret" contra aquelles iniciatives que pretenguin conculcar el marc legal i la unitat d'Espanya.
El model educatiu català
A més, dimecres l'oposició centrarà en el conflicte català les preguntes a l'Executiu a la sessió de control del Congrés. El PSOE -que no va preguntar la setmana passada sobre el tema-, Units Podem, Ciutadans i ERC han registrat fins a set preguntes dirigides al president del Govern, Mariano Rajoy, a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i als ministres d'Interior, Juan Ignacio Zoido, i d'Economia, Luis de Guindos.
A més, els grups independentistes defensaran el model educatiu català en una interpel·lació al ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, en resposta a les iniciatives en sentit contrari que ha plantejat C's per denunciar "l'adoctrinament" a les aules.
La tramitació del 155 al Senat
I al Senat, per primera vegada en la democràcia, s'ha suspès el ple ordinari perquè la Cambra alta se centri en la tramitació del 155. D'aquesta manera, dimarts es constituirà la comissió que tramitarà el citat article de la Carta Magna i, d'acord amb el reglament, l'òrgan comunicarà a Puigdemont que disposa d'un termini -fins dijous- per presentar els documents i les al·legacions que estimi oportuns. A més, el president català pot defensar les seves propostes personalment.
La comissió també recollirà, a partir de la seva constitució, les esmenes plantejades per l'oposició al text remès pel Govern. Dijous al matí, amb tot el material, emetrà un informe que es debatrà i es votarà a partir de les cinc de la tarda.
Notícies relacionadesL'endemà, el divendres 27, es reunirà el ple i en una sessió que està previst que es prolongui durant més de cinc hores i en què amb molta probabilitat defensarà la iniciativa governamental Mariano Rajoy, s'aprovarà -previsiblement-, pel 80% de la Cambra (almenys el PP, el PSOE i C's), l'aplicació del polèmic precepte constitucional.
Però, perquè entri en vigor és necessari que les mesures siguin publicades al 'Butlletí Oficial de l'Estat'.
Constitució Espanyola Congrés Independència de Catalunya Article 155 de la Constitució Declaració unilateral d'independència (DUI)
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín