EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Govern central diu ara que unes eleccions no pararan el 155

L'Executiu endureix la seva posició sense aclarir el motiu del viratge

El PSOE i C's van donar per fet durant el dia que uns comicis frenarien les mesures

zentauroepp40558692 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016140122

zentauroepp40558692 madrid 16 10 2017 comparecencia de la vicepresidenta del gob171016140122 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Govern de Mariano Rajoy va endurir ahir a la nit la seva posició respecte al marge de maniobra que té el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquests dies per frenar l’aplicació de l’article 155. Fonts de la Moncloa van informar a aquest diari que el cap del Govern català no aturarà la intervenció de Catalunya emparada en el precepte constitucional encara que convoqui eleccions autonòmiques.

Fins ara, l’Executiu central i el PP consideraven que la crida a les urnes en el marc de la llei electoral espanyola podria facilitar «la tornada a la legalitat». Així ho havien dit públicament els principals dirigents del partit conservador i diversos ministres. En canvi, ara, amb aquest viratge, la Moncloa vol més que una convocatòria electoral per aturar el 155. A falta que la Moncloa ho aclareixi avui, també convindrà estar atent a la resposta que li donen el PSOE i Ciutadans, partits que fins ara li han donat suport per tal de protegir l’Estat de dret i la Constitució. 

Aplicació "gradual"

Durant la jornada d’ahir, la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va oferir diverses entrevistes, però en cap es va mostrar tan rotunda. La número dos de l’Executiu es va limitar a advertir que el 155 pot tenir una aplicació «gradual», depenent del grau de col·laboració dels funcionaris i els alts càrrecs que es quedessin a la Generalitat després del cessament de Puigdemont i tot el seu equip. Santamaría es va negar a entrar en les hipòtesis de què passaria si el president deia que no declararia la independència. La vicepresidenta, una de les persones clau en el desplegament de l’article de la Carta Magna, va incidir que a les persones que desobeeixin se’ls podrà aplicar el règim disciplinari corresponent i podran ser destituïdes. 

Notícies relacionades

Al cap de l’Executiu català no només se li ha reduït el marge sinó que també se li acaba el temps. Al Senat aquests dies es debatran les mesures i alguns partits, segons fonts parlamentàries, tenien la intenció de suavitzar l’impacte del 155 en àrees com els mitjans de comunicació i el Parlament. Els senadors ho votaran divendres i, com que el PP té majoria absoluta a la Cambra, es descarten les sorpreses. Després, perquè sigui efectiu, ha de ser publicat al 'Butlletí Oficial de l’Estat' (BOE) i una vegada estigui negre sobre blanc el Consell de Ministres ha de reunir-se.

El cessament de tot el Govern

En aquesta convocatòria, el Gabinet de Rajoy executarà el que hi ha inclòs en l’acord: la destitució de Puigdemont i tot el seu Govern. A la Moncloa no van voler concretar ahir el calendari i no van confirmar si aquest Consell de Ministres es farà divendres que (després d’un BOE electrònic) o un altre dia, per donar més marge al president de la Generalitat. Després, Rajoy decidirà si col·loca un comandament únic com a responsable de la intervenció de Catalunya o prefereix un òrgan col·legiat amb representants de tots els ministeris.