EL POLS SOBIRANISTA
Puigdemont vol anar al Senat amb la DUI sobre la taula
El president rebutja els horaris proposats pel president de la Cambra alta
El ple del Parlament s'encamina a aprovar la declaració d'independència
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, vol anar al Senat aquesta setmana per defensar en persona les seves al·legacions a la iniciativa de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. El Senat li ha comunicat que ho podrà fer a partir de dijous a les cinc de la tarda, la data i l'hora en què preveu tenir a punt el dictamen que s'elevarà al ple per ser votat. Òbviament, a Puigdemont no li interessa aquest calendari ara que el Parlament ha oficialitzat que tindrà la seva pròpia sessió plenària, dedicada precisament al 155, dijous mateix. I així l'hi ha fet saber a la Cambra alta el president de la qual, Pío García Escudero, ha respost amb una segona oferta: donar-li l'oportunitat de participar directament en la sessió de divendres, just abans que la proposta de l'Executiu de Mariano Rajoy se sotmeti a votació.
L'última proposta de García-Escudero ha arribat a la Generalitat a través del portaveu del PDECat al Senat, Josep Lluis Cleries, encarregat de mediar amb la mesa de la institució per trobar, si és possible, un forat en què Puigdemont pugui comparèixer. El Senat al·lega que no pot ser flexible en els marges per comparèixer en la ponència creada 'ad hoc' per debatre sobre el 155 perquè estan taxades i decidides des de dissabte passat --de manera que pretenen insistir que prèviament el Parlament hagi fixat el seu propi ple--, però sí en el ple de divendres, ja que l'elaboració de l'ordre del dia és potestat de president de la Cambra en exclusiva.
Però l'interès de Puigdemont és anar al Senat abans del ple del Parlament de dijous, convocat per Junts pel Sí i la CUP per respondre al 155. Fonts pròximes al president català afirmen que les dues ofertes de dia i hora del president del Senat a Puigdemont sembla que no vulguin que finalment vagi a la Cambra alta. Per això, la presència a Madrid de Puigdemont està en suspens, a l'espera d'un canvi del calendari en una institució o l'altra, el Senat o el Parlament.
La declaració d'independència
Podria ser, doncs, que el Parlament voti la declaració d'independència divendres mentre el Senat està reunit aprovant l'aplicació de l'article 155 que retallarà l'autonomia de Catalunya. Fonts del PDECat donen per molt probable que Junts pel Sí i la CUP presentin, després del debat de dijous, una resolució que executi el resultat del referèndum. És a dir, que proclami la independència.
ERC està convençuda que aquest dijous “es culminarà” el procés iniciat l'1-O amb el referèndum. La CUP, per la seva banda, es va llevar dilluns amb un comunicat en què reclamava que es declarés immediatament la independència, informa Xabier Barrena. Mentrestant, al Govern català i a la majoria de Junts pel Sí se segueix descartant la convocatòria d'eleccions per la qual sospiren alguns agents econòmics i partits com el PSC.
Fins i tot el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, obria aquest dilluns la porta a avançar els comicis si contribueixen "a evitar la caiguda en picat de la capacitat d'autogovern de Catalunya".
Convidat al ple de divendres
Notícies relacionadesMentrestant, la comissió del 155 es constituirà al Senat aquest dimarts a les 13 hores, crearà una ponència i donarà un termini a la Generalitat perquè enviï per escrit les al·legacions i designi un representant que vagi a defensar-les, si ho estima oportú. El termini per enviar al·legacions per escrit s'acabarà dijous al migdia, que és quan es tornarà a reunir la ponència per començar a redactar un dictamen. I aquest dictamen serà novament debatut en la comissió convocada per a aquest dijous a les 17 hores. Seria en aquest context en què, segons el vicepresident del Senat, Pedro Sanz, Puigdemont podria anar-hi si volgués sense cap problema.
"Estaríem encantats, serà un honor", ha assenyalat Sanz en declaracions públiques. Si arribés a produir-se, la presència de Puigdemont al Senat seria una novetat. El president català no va anar a la reunió al Senat de la Conferència de Presidents al gener, però va demanar després una sala per oferir una conferència en què defensar la convocatòria d'un referèndum d'independència. El Senat va rebutjar la sol·licitud, però a canvi li va proposar organitzar una sessió de l'esmentada comissió general perquè s'expliqués i pogués, a més, debatre amb la resta de presidents autonòmics i amb el Govern. Puigdemont va dir que no.
Carles Puigdemont Constitució Espanyola Senat Independència de Catalunya Article 155 de la Constitució Declaració unilateral d'independència (DUI)
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín