EL POLS SOBIRANISTA
El Govern exigeix a Puigdemont eleccions i una renúncia definitiva a la DUI
L'Executiu central eleva els requisits si el president vol aturar el 155
Els populars temen que, si no fa el pas enrere, només s'ajornaria "el problema" uns mesos
icoy33629254 rafael catala161103190609 /
Mariano Rajoy va elevar els requisits que exigeix a Carles Puigdemont si vol aturar el desplegament de l’article 155 de la Constitució. Fins dilluns, l’Executiu central, el PSOE i també Ciutadans oferien al president català que convoqués eleccions autonòmiques sota la llei orgànica del règim electoral espanyol (LOREG) per evitar la intervenció de la Generalitat, però ara al Govern de Rajoy només li valdrà una crida a les urnes que vagi acompanyada d’una renúncia expressa i definitiva a la intenció de declarar la independència en el futur, passi el que passi en aquests comicis. «Hi ha d’haver un clar retorn a la legalitat constitucional i estatutària, i una renúncia a declarar la independència i a reactivar o a seguir endavant amb la llei de transitorietat», es pot llegir en un document intern en què treballen alts càrrecs del PP, al qual va tenir accés aquest diari.
Després del viratge de dilluns a la nit, ahir, des de ben d’hora, diversos ministres i dirigents del PP van intervenir en nombrosos mitjans de comunicació per explicar que ja no serà suficient que Puigdemont s’animi a convocar autonòmiques, encara que no n’explicaven clarament el motiu. Segons les fonts consultades, el temor del Govern central és que el president vulgui aturar l’article 155 ara a costa d’«ajornar el problema» uns quants mesos, si hipotèticament guanyen els sobiranistes, per tornar a posar la secessió sobre la taula després dels comicis i obligar l’Executiu a replantejar-se una intervenció de competències que prèviament hauria desactivat «per a res».
L’altra hipòtesi que consideren els conservadors és que la possible convocatòria de Puigdemont arribi acompanyada d’una imminent declaració unilateral d’independència (DUI). Malgrat la claudicació que li exigeixen, a l’Executiu consideren que li deixen la porta encara oberta per esgotar «l’última oportunitat al Senat», on, segons afegeixen fonts governamentals, podria «retornar a la legalitat i renunciar a la independència».
Es va insistir per boca del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ara l’article 155 ja està a la Cambra alta, on dilluns es va constituir la comissió en què s’abordaran les mesures a prendre, i seria el Senat el que hauria de «valorar» qualsevol nou pas fet per Puigdemont. El ple votarà les iniciatives divendres que ve i a partir d’allà el Govern haurà de reunir-se en Consell de Ministres per posar en marxa les decisions, entre altres, la destitució de Carles Puigdemont, d’Oriol Junqueras i de tots els seus consellers.
Canvi del discurs
El PSOE s’ha comportat amb molta prudència en tota la negociació del precepte constitucional, evitant criticar el PP tant en les seves declaracions públiques com en les privades, però aquesta actitud va canviar ahir, després que el Govern traslladés aquest important canvi de posició. «Aquest canvi de discurs suposa ignorar els acords als quals havíem arribat. Sempre hem dit eleccions o 155», van assenyalar algunes fonts de la direcció del PSOE.
Els socialistes van evitar anticipar si retirarien el seu suport a Rajoy si Puigdemont convoca abans de divendres eleccions i el Govern, tot i així, posa en pràctica la suspensió de competències catalanes. El PSC va ser molt més clar. El seu primer secretari, Miquel Iceta, va anticipar que els socialistes catalans deixarien en aquest cas de defensar l’aplicació del 155. «Crec que el PSOE faria el mateix», va dir Iceta a La Sexta.
La sensació més estesa entre els principals dirigents del PSOE és de sorpresa i malestar. «Si Puigdemont convoca eleccions d’acord amb el marc constitucional i rebutja la declaració unilateral d’independència, no tindria raó de ser la posada en marxa de l’article 155», va dir la portaveu dels socialistes al Congrés, Margarita Robles, l’única socialista que va fer aquesta menció al «rebuig» a la DUI.
La vida dels catalans
Notícies relacionadesCiutadans, l’altre aliat de Rajoy en l’assumpte, continua defensant el desplegament del 155 com més aviat millor. Albert Rivera, que dilluns va assegurar que unes eleccions convocades pel president detindrien la intervenció, al veure la posició del Govern va afegir que aquestes eleccions catalanes haurien de ser «lliures, neutrals i segures».
A la Moncloa subratllen que en el paquet proposat per l’Executiu per intervenir l’autonomia no només es col·loca com a objectiu la convocatòria d’eleccions en un termini màxim de sis mesos, sinó que el gruix del document va dirigit a «normalitzar la vida dels catalans» i a aconseguir una «Administració neutral» i uns mitjans de comunicacions públics «neutrals».
Rafael Catalá Govern Carles Puigdemont Ciutadans Eleccions Catalunya Constitució Espanyola Senat PSOE Govern Independència de Catalunya Article 155 de la Constitució Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia