El PP diu que el Govern seguirà amb el 155 encara que hi hagi eleccions i el PSOE es despengi
La direcció del partit critica al Senat que anunciés una espècie d'"acarament" entre el Govern i Puigdemont
zentauroepp40675147 madrid 25 10 2017 pleno del congreso de lis diputados sesi 171025110419 /
El PP ha assenyalat aquest dimecres que, excepte que hi hagi un gir de 180 graus per part de Carles Puigdemont, que en aquests moments no s'entreveu, el Govern continuarà amb l'aplicació de l'article 155, encara que el PSOE es despengi en l'últim moment. En les últimes hores han crescut les discrepàncies entre tots dos a compte de què passaria si el president convoqués unes eleccions autonòmiques, com li exigeix part del PDECat i del Govern de la Generalitat. L'Executiu sosté que aquesta situació no desactivaria el 155 tret que anés acompanyada d'una renúncia expressa i definitiva a declarar la independència. Però, segons els socialistes, amb uns comicis pel mig, ja no hi ha "base jurídica" per seguir amb la intervenció.
En aquesta disjuntiva, fonts de la direcció del PP han assenyalat que el Govern central continuaria amb l'aplicació del precepte constitucional a Catalunya encara que el PSOE, en l'últim moment, decidís no donar-li suport. Els populars disposen de majoria absoluta al Senat i segueixen comptant amb el suport explícit de C's.
Les mateixes fonts atribueixen l'actitud del principal partit de l'oposició a les pressions que rep per part del PSC, on existeixen molts dubtes sobre el 155, però insisteixen que el Govern central s'ha de mantenir ferm i "no pot deixar la seva postura en mans" de Puigdemont. "L'Estat no pot donar el trumfo a qui manté el desafiament", assenyalen.
La llei de transitorietat
Notícies relacionadesI recorden que encara que la Generalitat no té llei electoral pròpia i s'hauria d'acollir al règim electoral espanyol, en la fonamentació a l'hora de convocar els comicis el president de la Generalitat es podria acollir a la llei de transitorietat, tot i estar suspesa pel Tribunal Constitucional, i continuar, per tant, al marge de la legislació espanyola.
El PP, d'altra banda, ha criticat al Senat que dimarts anunciés un debat entre el Govern central i Puigdemont, si aquest finalment va a la Cambra alta a defensar les seves al·legacions al 155. En opinió de la direcció del partit conservador, no es pot donar a entendre que es produirà "un acarament" o un xoc entre "dos Estats". Per això, segons ells, Pedro Sanz, vicepresident del Senat, es va precipitar a l'hora d'anunciar el debat, cosa que no vol dir que aquest no s'hagi de produir, perquè el reglament permet que el Govern central intervingui en qualsevol moment, ja sigui en comissió o en ple. "Cal que esperar a veure què fa l'altra part", recorden les mateixes fonts.
Govern Senat PP - Partit Popular Govern Independència de Catalunya Article 155 de la Constitució Declaració unilateral d'independència (DUI) Estructures d'Estat a Catalunya
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista