EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA
Puigdemont eludeix anar al Senat i el PDECat ressuscita la via electoral
Sectors moderats del PDECat ressusciten la via electoral per evitar entrar en una "dimensió desconeguda"
"És l'única sortida que deixa l'Estat", afirma Junqueras, mentre Vila amenaça amb dimitir si es consuma la decisió unilateral
zentauroepp40663328 reunio govern foto ferran sendra171024104356 /
La majoria sobiranista al Parlament i al Govern s’inclinava per declarar la independència de Catalunya en el ple que començarà aquesta tarda a la Cambra catalana. Aquesta és la principal conclusió a què arribaven ahir a la tada i nit bona part dels actors implicats en una decisió històrica, que es pren al constatar-se que el Govern del PP pensa aplicar de totes maneres l’article 155 de la Constitució per suprimir l’autogovern de Catalunya.
Segons les fonts consultades, es tracta de tirar endavant una mesura per «dignitat». Davant aquesta posició, els sectors més moderats del PDECat no amaguen la seva preocupació perquè, ara sí, Catalunya es dirigeix definitivament a la «dimensió desconeguda». «Entrem en un escenari de profunda inestabilitat», afirmen aquestes fonts.
Puigdemont va reunir ahir a la tarda al Palau de la Generalitat tots els membres del Govern i dirigents del grup parlamentari de Junts pel Sí, així com els principals mandataris del PDECat i ERC. La reunió es va acabar cap a les dues de la matinada sense un acord clar i després que el sector moderat del PDECat hagués aconseguit posar sobre la taula l’opció electoral que inicialment semblava descartada.
La trobada va estar precedida d’una decisió de gran transcendència i simptomàtica de la tendència cap a la declaració unilateral d’independència (DUI): el president va declinar anar al Senat a exposar les seves al·legacions contra la decisió del Govern de tirar endavant l’article 155 de la Constitució, amb què pretén suspendre l’autogovern de Catalunya després de la votació favorable que farà el Senat demà gràcies a la majoria absoluta que tenen els populars a la Cambra alta.
"¡Seguim!"
Carles Puigdemont havia sigut convidat aquesta tarda o demà al matí a anar al Senat i mantenir un intercanvi dialèctic amb el Govern. Però el president finalment va declinar la invitació perquè entén que l’Executiu del Partit Popular ja té decidida de totes maneres l’aplicació del 155. És una decisió, la de no anar a Madrid, que dona indicis que el Govern, la seva majoria parlamentària i, evidentment, la CUP tendeixen definitivament a proclamar la independència en el ple del Parlament. «No perdrem el temps amb aquells que ja han decidit arrasar l’autogovern de Catalunya. ¡Seguim!», va publicar Carles Puigdemont a Instagram.
Un Govern 'Tarradellas'
Davant d’aquesta tendència majoritària, constatada en la reunió del grup parlamentari de JxSí, hi ha veus al PDECat que defensen una sortida més pragmàtica basada a convocar eleccions. Fins i tot un alt càrrec del Govern proposa una candidatura unitària del sobiranisme amb l’espai dels comuns i fins i tot el PSC, basada a reclamar el referèndum pactat –a partir de la compartida reivindicació del dret a decidir– i l’amnistia dels presos del procés. Una candidatura, afirmen, que seria àmpliament guanyadora dels comicis i donaria un missatge a Europa que obligaria l’Estat espanyol a emprendre una negociació.
«Els que defensen anar a la declaració d’independència, i que s’apliqui el 155, segurament no són els que poden acabar anant a la presó», es queixa aquest alt càrrec de l’ala pactista del PDECat, que està convençut que també part d’Esquerra Republicana comparteix la necessitat d’evitar la DUI i convocar eleccions al Parlament.
La tendència majoritària
Però la tendència majoritària del sobiranisme és la de declarar la independència i fer-la efectiva en una de les resolucions que se sotmetran a votació demà al Parlament, en la segona sessió del debat monogràfic per respondre a l’amenaça del 155. A la reunió vespertina convocada pel president hi van assistir destacats consellers com Jordi Turull, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Meritxell Borràs i Meritxell Serret, entre altres; així com Lluís Corominas i Marta Rovira, del PDECat i ERC, respectivament; els dirigents de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, així com l’expresident Artur Mas.
A ERC estan convençuts que el soroll mediàtic que acompanya la dicotomia entre DUI o eleccions té un punt o una gran part d’artificial. Els republicans consideren que no es correspon amb l’equilibri de forces que mostra el Govern i les entitats pròximes, entre les quals s’ha d’incloure la CUP, partit que els ha recolzat en la carpeta sobiranista en tota la legislatura.
Notícies relacionadesAixí, a favor sense fissures de la DUI hi ha el mateix Puigdemont, alguns consellers postconvergents, gairebé tots els d’ERC, les entitats sobiranistes i la CUP. En una segona categoria hi ha els que, fins i tot dubtant, recolzen la decisió del Govern i on s’ha de situar alguns consellers tant del PDECat com d’ERC. I, finalment, els que s’hi oposen frontalment, que són dos consellers del PDECat i la direcció del partit.
"L'única sortida"
La declaració d'independència, com el mateix Junqueras ha expressat a l'agència Associated Press, "és l'única sortida que deixa l'Estat" per als republicans. A més, el detall de les àrees que intervindrà el Govern quan s'apliqui el 155; és a dir, totes, no deixa un altre marge. Si el 155 hagués sigut "quirúrgic", com prometia el PSOE, s'hagués entès que una DUI provocaria l'increment de la intervenció.
Referèndum a Catalunya PDECat Govern Carles Puigdemont Eleccions Catalunya Santi Vila CUP ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras Instagram Independència de Catalunya Miquel Buch Declaració unilateral d'independència (DUI)
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"