El Senat avala l'article 155

El 80% de la Cambra aprova la intervenció en una votació sense Montilla i amb tothom pendent de Catalunya

Rajoy fa servir un to molt dur que els independentistes qualifiquen de "declaració de guerra"

undefined40702682 madrid 27 10 2017 pleno del senado  requerimiento del gobier171027112445

undefined40702682 madrid 27 10 2017 pleno del senado requerimiento del gobier171027112445 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Amb tristesa i després d'un tediós debat, el Senat ha aprovat aquest divendres avalar l'aplicació de l'article 155 per una aclaparadora majoria: 214 vots a favor (PPPSOEC'sUPNFòrum i CC), 47 en contra (Podem i els nacionalistes) i una abstenció (Nova Canàries). L'expresident José Montilla i també el seu correligionari, l'excap de l'Executiu de les Balears Francesc Antich han faltat a la votació. "Amb la meva absència vull representar els que dubten de l'eficàcia del 155. Tinc dubtes que el Govern sigui conscient de les dificultats amb què es trobarà per implementar-lo", ha assenyalat com a argumentació, a més de remarcar que “no podia votar-hi a favor” després dels anys que ha estat al capdavant de la Generalitat.

En una compareixença després de la votació davant els mitjans, l'ara senador ha carregat contra l'independentisme i s'ha mostrat comprensiu amb les raons que han portat el Govern central a intervenir la Generalitat i el PSOE a donar-li un "suport matisat". Però ha mostrat els seus dubtes al voltant de la constitucionalitat del text aprovat i ha assenyalat que no havia renunciat al seu escó perquè no és "dels que fugen".

Mariano Rajoy haobert la sessió parlamentària amb un discurs dur en què ha assegurat que impedirà que "s'abusi" de Catalunya i que els independentistes, que li han advertit que no reconeixerien l'autoritat de Madrid, han qualificat de declaració "de guerra".

Després dels intercanvis dialèctics inicials, la sessió ha decaigut, excepte en moments puntuals, com quan la republicana Mirella Cortés ha entregat al president el llibre 'Cataluña para españoles' i la canària María López, a punt de posar-se a plorar, ha lamentat el "fracàs" de la política. Mentrestant, el passadís bullia de converses en rotllanes, amb polítics i periodistes pendents del mòbil, per saber què passava en cada moment al Parlament. Just quan els independentistes han cantat 'Els Segadors' després de declarar la independència, Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría seguien els esdeveniments a la zona de Govern del Senat, on han estat tancats part de la jornada.

TV-3 queda fora del 155

Allà s'ha negociat l'esmena que deixa fora del 155 TV-3 i els mitjans públics. El PSOE no ha acceptat l'oferta del PP que les corporacions quedessin en mans de la Junta Electoral i, en "pro del consens", l'Executiu ha acceptat finalment que segueixin controlats pel Parlament, per la seva diputació permanent ja que Rajoy ja l'ha dissolt. 

A primera hora, veient que Junts pel Sí optaven per la DUI, el PSOE ha retirat l'esmena que més maldecaps havia donat al Govern, ja que demanava paralitzar el 155 en cas d'eleccions. I dijous el Govern central va acceptar en la comissió la petició del partit de Pedro Sánchez perquè l'aplicació fos gradual. 

Notícies relacionades

Amb Coalició Canària, l'Executiu ha negociat suavitzar el control sobre el Parlament, que ja no li haurà de remetre totes les iniciatives que aprovi però sí que s'haurà d'ajustar a la Constitució.

Podem i els independentistes han protestat, per contra, perquè no s'han admès els seus vetos, ja que el procediment ha impedit estudiar tots aquells canvis que no "enriquissin" el text.