EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Constitucional inicia el tràmit per anul·lar la declaració independentista

El TC admet el recurs dels socialistes catalans i dona un màxim de 10 dies al Parlament perquè identifiqui els que hi han participat

Tota "via de fet" per a la DUI va quedar suspesa per l'alt tribunal el dia 5, a l'estimar una altra impugnació del PSC

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional  image170731165832

undefined39511247 madrid 31 07 2017 fachada del tribunal constitucional image170731165832 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha obert una peça separada per decidir si suspèn els "efectes" del ple del Parlament que ha aprovat la declaració d'independència de Catalunya, com sol·licitava en forma de mesura cautelaríssima el PSC en el recurs d'empara presentat contra la reunió de la cambra catalana d'aquest divendres. En qualsevol cas, segons fonts de l'alt tribunal, aquest ja va declarar “radicalment nul i sense cap valor ni efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada” en la seva resolució del dia 5 d'aquest mes, quan també va donar tràmit a una altra impugnació del mateix partit contra un ple del Parlament anterior en què també es podia haver declarat la república catalana.

A la impugnació del PSC se sumarà aquesta tarda el recurs que presentarà contra la declaració d'independència l'Advocacia de l'Estat, després de la celebració del corresponent consell de ministres. Els socialistes catalans han tornat a ser més àgils, però en aquesta ocasió no han aconseguit que l'admissió a tràmit de la seva empara suposi directament la suspensió dels "efectes" de la sessió plenària catalana. El Constitucional ha obert una peça separada i ha donat un màxim de 10 dies a la Mesa del Parlament perquè "remeti fotocòpia de les actuacions que, si s'escau, tingués en poder seu, havent prèviament d'emplaçar-se els que haurien sigut part en el procediment perquè compareguin en el procés constitucional" en aquest temps.

L'altra mesura cautelaríssima sol·licitada pel PSC consistia en la suspensió del mateix ple del Parlament, però l'alt tribunal l'ha desestimat, al no tenir sentit, perquè el seu pronunciament es produiria quan la sessió ja s'havia dissolt.

Notícies relacionades

El PSC havia demanat a la Mesa que reconsiderés l'admissió a tràmit de la proposta de Junts pel Sí i la CUP finalment votada, però la sol·licitud ha sigut rebutjada. La tramitació s'ha produït tot i que els lletrats de la cambra van alertar que incomplia el mandat del Tribunal Constitucional i l'obligació de la Mesa d'impedir qualsevol iniciativa relacionada amb el procés independentista, a risc de conseqüències penals.

Els socialistes argumentaven que la tramitació de la proposta "vulnera pràcticament tot el títol preliminar de la Constitució: el principi democràtic, l'Estat de dret i la submissió de ciutadans i poders públics" a la llei, i és radicalment incompatible amb l'Estatut.