Rajoy delega en Santamaría la intervenció de Catalunya
La vicepresidenta assumeix les funcions de Puigdemont i part de les de Junqueras
La número dos coordinarà el desplegament del 155 en totes les conselleries
ddca9891 /
Mariano Rajoy ha confiat en la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Santamaría coordinarà el treball de tots els ministeris, que des d’ahir han assumit la gestió del dia a dia de les conselleries.
Per fer això efectiu, Rajoy ha delegat en la seva número dos totes les funcions i competències de Carles Puigdemont després de ser destituït, que havien recaigut en ell com a president mitjançant l’aplicació de l’article 155. D’aquesta manera, el cap de l’Executiu central ha assumit en un primer moment tot el poder del dirigent català, però mitjançant un reial decret ho ha traslladat a la seva vicepresidenta. Aquesta disposició ha aparegut al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat ahir a la matinada.
A més, Sáenz de Santamaría, que ha acompanyat el polític gallec en els últims 15 anys, també assumirà part de les funcions del cessat vicepresident Oriol Junqueras, pel fet que és vicepresidenta de la Moncloa. Les competències econòmiques del líder d’Esquerra Republicana es repartiran entre el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro i el d’Economia, Luis de Guindos.
El CNI català i el Centre d'Estudis d'Opinió
El BOE, que va aparèixer en suport digital cap a les quatre de la matinada d’ahir, va incloure aquesta sorpresa i també el relleu del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. En els decrets es pot veure com es bolquen les competències de cada conselleria en el ministeri corresponent. En el cas de Santamaría, com que a més de vicepresidenta és ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, i també controla el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), els poders que assumirà només per aquests departaments ja són enormes.
Així, en el decret sobre els ministeris es pot llegir que Santamaría es farà càrrec del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), conegut com el CNI català. La Guàrdia Civil es va presentar dies abans del referèndum de l’1-O a les dues seus per verificar la paralització de programes informàtics que suposadament havien de servir per al recompte de la votació via electrònica. A més, en aquesta llista d’organismes que passen a dependre de Santamaría també s’inclou el Centre d’Estudis d’Opinió, encarregat de les enquestes.
Notícies relacionadesSegons el text del BOE, l'objectiu de l'Executiu central és "garantir el funcionament de l'Administració" catalana i es compromet a fer-ho "amb subjecció als principis de prudència i proporcionalitat i amb ple respecte a l'autonomia de Catalunya".
L'Agència Tributària
En el llistat de «supressions», ja donat a conèixer per Rajoy divendres passat, s’hi va afegir la de la comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya, creada després de les càrregues policials de l’1-O. De moment, no s’han tancat òrgans que estan recorreguts davant del Constitucional perquè el Govern espanyol vol esperar el pronunciament del tribunal. És el cas de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Agència Catalana de Protecció Social i l’Agència Tributària de Catalunya.
Govern Carles Puigdemont Soraya Sáenz de Santamaría Oriol Junqueras Generalitat Govern Mariano Rajoy Independència de Catalunya Article 155 de la Constitució Declaració unilateral d'independència (DUI)
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Reunió a la Moncloa Sánchez i Illa pacten avui la reactivació de les bilaterals Generalitat-Estat