CAUSA JUDICIAL

El Suprem fa el primer pas per reclamar a l'Audiència la causa per rebel·lió

Demana a la magistrada un informe sobre el procediment que va iniciar amb la imputació de Trapero i els Jordis

La jutge manté la fiança de 6,2 milions imposada al Govern deposat, malgrat el criteri de l'alt tribunal

11021109

11021109 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena vol fer les coses bé i, encara que, com ja va explicar aquest diari, la seva intenció és assumir totes les causes que tinguin relació amb la que té entre mans per rebel·lió, ha optat per fer un pas previ. Ahir va sol·licitar a la jutge Carmen Lamela que l’informi exactament de les característiques del procediment que té obert. Ella ja s’ha donat per al·ludida i ja ha demanat un informe a les parts personades a l’Audiència Nacional, que es mostren partidàries que s’enviï a l’alt tribunal, al qual corresponen els que són aforats, com és el cas de la Mesa del Parlament.

En una providència, Llarena, amb caràcter previ a resoldre sobre la competència i acumulació de la causa, sol·licita a la magistrada que en el termini de cinc dies, de conformitat amb l’article 21 de la llei d’enjudiciament criminal, l’informi sobre «els aspectes fàctics, processals i investigatius» del procediment que va obrir per sedició contra el llavors major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; la intendent Teresa Laplana i els president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tots dos a la presó des del 16 d’octubre.

En aquesta causa va ser on la magistrada va acumular la querella per rebel·lió presentada pel ministeri públic quan es va aprovar la declaració unilateral d’independència pel Parlament el 27 d’octubre. El 2 de novembre, la titular del Jutjat Central d’Instrucció número 3 va enviar a la presó l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i set exconsellers. A Santi Vila li va imposar una fiança de 50.000 euros que li va permetre sortir de la presó.

L’article 21 de la llei d’enjudiciament criminal estableix que quan algun jutge o tribunal estigués entenent d’un assumpte el coneixement del qual estigués reservat al Tribunal Suprem, aquest ordenarà a aquell, d’ofici o a instància del fiscal o de part, la remissió de la causa. Contra aquesta acumulació no hi ha cap recurs.

El magistrat Llarena, a més, ha donat un termini de cinc dies als advocats perquè informin de la seva opinió davant l’eventual acumulació dels processos. L’advocat Andreu Van Den Eynde, que defensa al Tribunal Suprem la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a l’Audiència Nacional l’exvicepresident Oriol Junqueras i altres exconsellers d’ERC empresonats, va requerir fa uns dies a l’alt tribunal que reclamés a la jutge Lamela la causa per unificar-la. Els lletrats de la resta d’ex alts càrrecs a la presó també s’han mostrat favorables que el Suprem instrueixi tot el que fa referència a l’1-O.

Dijous passat, mentre prenia declaració a Forcadell i els altres cinc membres de la Mesa imputats per rebel·lió, Llarena ja va requerir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el procediment que seguia contra ells per diferents denúncies fiscals per prevaricació i desobediència a les resolucions del Tribunal Constitucional.

Admissió a tràmit

Notícies relacionades

Per una altra banda, la jutge Lamela va confirmar ahir l’admissió a tràmit de la querella presentada per la fiscalia contra l’expresident Carles Puigdemont i els seus 13 exconsellers pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics pels fets relacionats amb la declaració unilateral d’independència (DUI), segons explica en una interlocutòria en què manté la fiança de 6,2 milions d’euros imposada als investigats.

D’aquesta manera, ha desestimat els recursos interposats per Junqueras i els exconsellers d’ERC Carles Mundó i Dolors Bassa, a més de Raül Romeva, tots ells en presó incondicional des del 2 de novembre passat. Els recorda que els investigats eren «participants» que van efectuar «la seva aportació al pla secessionista que hauria de portar a terme la DUI».