Mor el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza
El representant del ministeri públic va ingressar aquest divendres en un hospital de Buenos Aires per una infecció
El cap del ministeri públic havia sigut ingressat per una infecció renal durant una visita a Buenos Aires. /
El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha mort aquest dissabte després d'ingressar en un hospital de Buenos Aires (Argentina) en estat greu per un "procés d'infecció" que li ha afectat el ronyó, segons han confirmat fonts del ministeri públic.
Maza es trobava en l'assemblea general de la Associació Iberoamericana de Ministeris Públics (AIAMP), on ha sigut nomenat nou secretari executiu de l'organització, quan es va sentir indisposat i va avisar que feia dos dies que tenia febre i es va absentar de la trobada per descansar al seu hotel. Els metges li van aconsellar llavors el seu ingrés hospitalari imminent i va estar des d'aquest divendres a la Unitat de Cures Intensives (UCI).
El fiscal, de 66 anys, ha estat acompanyat per la seva dona, l'ambaixador d'Espanya al país sud-americà, Javier Sandomingo i la fiscal de cooperació internacional, Rosana Moran.
El seu última aparició pública va ser el 30 d'octubre per informar que la fiscalia havia presentat dues querelles, una davant el Tribunal Suprem i una altra davant la Audiència Nacional, per rebel·lió, sedició, malversació, desobediència i prevaricació contra el Govern de la Generalitat cessat i contra els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament.
Els seus desafiaments al capdavant del ministeri públic
Membre de la carrera judicial des del 1975, i de la fiscal des del 1978, va ser designat fiscal general de l'Estat el novembre de l'any passat, càrrec al qual va accedir després d'abandonar la seva posició a la sala segona del Tribunal Suprem. La seva trajectòria al capdavant del ministeri públic està tenyida per la seva ofensiva judicial per frenar el desafiament sobiranista i pel fiasco en el nomenament de Manuel Moix com fiscal en cap Anticorrupció, al qual va sortir a defensar públicament després de conèixer-se que posseeix el 25% d'una societat radicada a Panamà l'única propietat de la qual és un xalet a Espanya, al municipi madrileny de Collado Villalba, valorat en 550.000 euros.
Notícies relacionadesEl Congrés dels Diputats va aprovar amb una àmplia majoria una moció del grup socialista que reclamava la seva destitució al capdavant del ministeri públic, així com la de Moix, i reprovava el ministre de Justícia, Rafael Catalá, home de la seva confiança, per la seva falta d'explicacions i d'investigació sobre els seus llaços amb implicats en l''Operació Lezo' i les seves "ingerències" per "destorbar" l'acció de la justícia en altres causes que esquitxen el PP. Això sí, la decisió de la Cambra baixa no és vinculant i Maza va assegurar "que no li generava incomoditat".
Sobre el procés, Maza sempre s'ha mostrat convençut que el referèndum de l'1-O va ser un "aixecament violent esperonat pels querellats" i va ser durament criticat per declarar davant els mitjans que els membres del Govern cessat podrien haver evitat la presó incondicional "si haguessin dit que acceptaven la Constitució i que deixaven d'estar en la línia delictiva".
José Manuel Maza Govern Govern Obituaris Independència de Catalunya Fiscalia General de l'Estat
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia