ENQUESTA DEL GESOP

El 60% dels catalans consideren que el procés ha sigut perjudicial

La meitat dels ciutadans creuen que els líders independentistes han sigut deshonestos a l'hora d'explicar el seu full de ruta

Sis de cada 10 participants en el sondeig creuen que la sortida d'empreses fa molt o bastant mal a l'economia

balance-proces-noticia-catala

balance-proces-noticia-catala

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Ni els somriures amb què deien que l'impulsaven uns ni el passotisme i les mofes amb què el menyspreaven altres han difuminat la conclusió: cinc anys de debat sobiranista fins a la sopa han deixat una herència gens avantatjosa per a Catalunya. El 59,9% dels ciutadans consideren que la deixa del procés acumula més perjudicis que beneficis, i només el 26,8% veu més punts positius que negatius en la travessia empresa fa un lustre pel Govern d'Artur Mas. Les dades corresponen a l'última enquesta preelectoral elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, un sondeig que atorga la majoria absoluta a l'independentisme en les eleccions del 21-D però amb una lleugera caiguda respecte del 2015.

Un baròmetre anterior, de mitjans d'octubre, ja indicava un apreciable malestar social a l'avisar que la convivència havia resultat perjudicada segons l'opinió del 58,4% de catalans. En aquesta ocasió la pregunta és més genèrica, es refereix a tots els àmbits, però les respostes transcorren pel mateix terreny. El desgast és incontestable.

El 33% dels independentistes

Que el 80,5% dels contraris a la secessió defensin que el procés ha perjudicat Catalunya entra dins del que és previsible. No ho és tant que aquest mateix veredicte l'ofereixin el 33,3% (un de cada tres) partidaris de la ruptura amb Espanya. És cert, però, que entre els independentistes guanya la teoria que el pols sobiranista ha sigut més bo que dolent, ni que sigui perquè ha aconseguit ampliar la base social, tot i imposar-se únicament pel 52,9%.

Els electors que tenen intenció de votar la CUP en les pròximes eleccions autonòmiques són els més positivistes (el 64,3% d'ells aplaudeixen el llegat processista), seguits dels simpatitzants d'ERC (el 52,1%). En canvi, entre els partidaris de Junts per Catalunya, la plataforma que lideren Carles Puigdemont i el PDECat, el percentatge cau per sota de la meitat i se situa en el 48,7%. Una xifra que, no obstant, segueix allunyada de les que s'ofereixen en altres pols. El 80% dels votants dels comuns veuen més perjudicis que beneficis en aquesta mitja dècada de procés independentista, i els números s'acosten gairebé al ple de la negativitat en el cas dels electors del PSC (89%), el PPC (90,5%) i Ciutadans (91,7%).

Rectificació després de la DUI

Aquests resultats demoscòpics concorden clarament amb el de la següent pregunta de l'enquesta: ¿creu que els polítics independentistes han sigut honestos o deshonestos a l'hora d'explicar els seus plans per aconseguir la independència durant els últims cinc anys? El 50,5% dels entrevistats es decanten per retreure l'actitud dels dirigents sobiranistes, i ho fan després que un bon grapat d'aquests polítics, tant del PDECat com d'ERC i la CUP, hagin admès després de declarar unilateralment la independència que ni tenien prou suport social per tirar-la endavant ni les estructures d'Estat necessàries per aconseguir-ho.

En el cas dels contraris a la secessió la crítica la sostenen el 79% dels enquestats, mentre que entre els defensors de la ruptura el percentatge és del 12,9%. En aquest segon bloc, els més descontents amb els líders sobiranistes són els votants de la CUP (el 14,3%), mentre que en el primer grup els més contundents són els electors de Ciutadans (el 96,4%). Enmig hi neden els electors dels comuns (el 55,4% recrimina la seva actitud als líders independentistes).

La situació econòmica

Notícies relacionades

Un dels arguments que esgrimien alguns dirigents sobiranistes per promulgar la secessió era que no tindria cap afectació negativa en l'economia, sinó tot al contrari. El mateix expresident Mas va arribar a dir que no hi hauria ni una sola empresa que se'n volgués anar de Catalunya, però la realitat ha enviat les seves paraules a la paperera de la història.

Més de 2.400 companyies han traslladat la seu social i més de 1.000 han canviat la seu fiscal arran de la incertesa de les últimes setmanes, dues circumstàncies que no han passat desapercebudes per a gran part dels enquestats pel GESOP. El 60,8% d'ells consideren que situacions com aquestes perjudiquen molt o força l'economia catalana, encara que hi tornen a aparèixer novament grans diferències entre els que es defineixen independentistes i els que diuen que no ho són. Mentre que el 61,8% dels primers minimitzen els efectes al considerar que aquestes actuacions empresarials influiran poc o gens, el 81,9% dels segons temen el pitjor. Entre les curiositats davant aquesta qüestió hi figura que són més els votants d'Esquerra (el 37%) que veuen perjudicial la sortida d'empreses a altres punts d'Espanya que els electors de Junts per Catalunya (el 31,3%).

Empat tècnic al valorar la marxa de Puigdemont a Bèlgica

¿Aprova o desaprova que Carles Puigdemont se n'hagi anat a Bèlgica per evitar la justícia espanyola? Davant aquesta pregunta, la resposta dels enquestats pel GESOP és d'un empat tècnic: el 47% dels entrevistats hi estan a favor, mentre que el 46,8% s'hi mostra en contra. El 6,2% no sap o no contesta.<br/><br/> Com en tot el sondeig, la diferència la marquen els dos blocs en disputa: l'independentista i el contrari a la ruptura. El 87,1% dels sobiranistes avalen l'acció del deposat president, mentre que el 77% dels oposats a la secessió la rebutgen. D'aquest segon sector, però, s'ha de ressenyar que el 17,4% aprova l'estratègia del mandatari nacionalista. Per partits, els votants d'ERC són els que defensen amb més afany (el 88,4%) el pla de l'expresident, seguits dels de Junts per Catalunya (el 86,1%).