Puigdemont afirma que els catalans haurien de votar si volen seguir a la UE
L'expresident del Govern critica en una televisió israeliana el tracte donat per Brussel·les al procés
/
Des del seu estratègic retir belga, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha decidit traspassar totes les línies vermelles que havia traçat l’independentisme els últims anys, sense importar-li si això incomoda el seu mateix partit, el PDECat, que aquesta vegada no sembla acompanyar-lo en el seu flirteig amb un catexit, una hipotètica sortida de Catalunya de la Unió Europea. En una entrevista a la televisió pública israeliana, el candidat de Junts per Catalunya suggereix que els catalans haurien de votar en un referèndum si volen continuar a la UE i descarrega tota classe de desqualificacions sobre els Vint-i-set, i trenca així una llarga tradició de discurs europeista del nacionalisme català.
No fa gaire, l’independentisme dipositava en la UE totes les esperances perquè actués com a catalitzador perquè el Govern de Mariano Rajoy deixés d’enrocar-se respecte a Catalunya. Però no ha passat res d’això, sinó més aviat el contrari. Com que el suport comunitari a l’Executiu central no ha trobat cap fissura, Puigdemont ha decidit prosseguir amb l’ofensiva contra el que considera un «club de països decadents i obsolets, en què manen uns quants, a més de molt lligats a interessos econòmics cada cop més discutibles». I assenyala directament com a culpables els presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i de l’Eurocambra, Antonio Tajani.
A aquest club, el candidat de JxCat li llança un repte: «No paren de dir que quedarem fora de la Unió Europea, però qui ha de prendre aquesta decisió són els ciutadans de Catalunya. ¿Volen pertànyer a aquesta UE? ¿I en quines condicions? A veure què diu el poble de Catalunya. Potser no hi ha gaire gent que vulgui formar part d’aquesta UE [...] tan insensible a l’atropellament dels drets humans, dels drets democràtics d’una part del territori només perquè una dreta postfranquista tingui interès que sigui així», sentència l’expresident.
Tot i un diagnòstic tan sever, Puigdemont es declara partidari de la UE i de l’euro, i assegura que «treballarà per canviar» la Unió, però insisteix que la decisió de continuar-hi o no «l’ha de prendre el poble de Catalunya, com l’haurien de prendre lliurement els altres ciutadans d’Europa».
DISGUST A LES SEVES FILES
El nou gir argumental (i euroescèptic) de Puigdemont, avançat ahir per La Vanguardia, ha suscitat dures crítiques de la majoria de partits, i també del seu. El portaveu del PDECat al Congrés, Carles Campuzano, va deixar clar ahir mateix que el sobiranisme català està «compromès» amb la UE i que la idea d’un referèndum a l’estil del brexit «no està a l’agenda» de la seva formació. «La UE ha sigut clau en la prosperitat econòmica i social dels països. No hi ha futur sense Europa», va concloure el diputat, que malgrat tot no creu que aquestes paraules perjudiquin la campanya del PDECat perquè «la UE està en hores baixes».
ERC va mantenir un silenci prudent, encara que la senadora republicana Ester Capella ve tenir temps de mostrar el seu «desacord» amb la proposta de l’expresident dissabte a la matinada a La Sexta, al cap de poc de transcendir la notícia. Òbviament, els dards més forts van arribar des del PP i Ciutadans, que consideren que el president cessat s’ha alineat amb els partits populistes i euroescèptics d’Europa.
Així, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va arribar a comparar Puigdemont amb el Front Nacional francès de Marine Le Pen: «Ara ho entenem tot, ara li ha caigut la careta. Tots els populismes són iguals, volen destruir la Unió Europea. Nacionalisme i populisme són dues cares de la mateixa moneda».
La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, de precampanya a Vallfogona de Balaguer (Noguera), va deplorar que l’expresident pretengui deixar Catalunya sense els diners que proporciona la UE per finançar polítiques bàsiques, com les agràries. «N’hi ha uns que es fuguen d’Europa, però després ens volen deixar sense les ajudes europees», va resumir. El candidat del PPC, Xavier García Albiol, es va preguntar «quin dirigent seuria a negociar amb Puigdemont sabent que ens vol treure d’Europa».
La portaveu de la campanya del PSC, Eva Granados, va qualificar d’«esbojarrada i pèssima» la idea del candidat de JxCat perquè projecta, en la seva opinió, una mala imatge de Catalunya en les institucions comunitàries. «No juguem amb Europa. Necessitem estabilitat, i no més aventures», va rematar. El número tres de la llista socialista i exlíder d’Unió, Ramon Espadaler, també va lamentar que Puigdemont «assumeixi la causa antieuropeista dels populismes».
Notícies relacionades
A Podem, el seu secretari d’organització, Pablo Echenique, va acusar l’excap de l’Executiu català de voler treure Catalunya de la «realitat» i li va recordar, per exemple, que 200.000 aturats catalans no perceben subsidi de desocupació o que l’atur va pujar un 4% a l’octubre en aquesta comunitat.
PDECat Carles Puigdemont Eleccions Catalunya ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Unió Europea Independència de Catalunya Junts per Catalunya
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern