PERFIL
Romero de Tejada, el fiscal que es va querellar contra la Generalitat i la Mesa pel procés sobiranista
Va liderar l'actuació per impedir l'1-O atorgant el comandament del dispositiu policial a Diego Pérez de los Cobos
El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en la seva compareixença davant la ’comissió Pujol’. /
El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que ha mort aquest dilluns als 69 anys, va ser el fiscal que va presentar les querelles davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el seu Govern, i contra la Mesa del Parlament pel procés sobiranista.
Romero de Tejada, per ordre de la Fiscalia General de l'Estat, va ser qui va liderar com a fiscal superior l'actuació per impedir el referèndum de l'1-O, atorgant el comandament del dispositiu policial a l'alt càrrec del Ministeri de l'Interior, Diego Pérez de los Cobos.
En diverses ordres, va demanar tant a Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que precintessin els col·legis electorals abans de l'1 d'octubre i els desallotgessin, per evitar així el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional (TC).
Finalment aquesta ordre es va veure relegada per decisió de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas, que instrueix precisament la querella contra el Govern cessat i que va assumir el lideratge de l'actuació judicial.
El seu històric de querelles
Romero de Tejada va presentar les querelles contra el Govern per aprovar el decret del referèndum de l'1-O, suspès pel TC, per delictes de desobediència, prevaricació i malversació, i contra la Mesa del Parlament per aprovar les 'lleis de desconnexió', en coordinació amb la Fiscalia General de l'Estat.
Anteriorment, ja havia presentat el 2016 una altra querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i membres de la Mesa, per haver permès votar diverses resolucions d'impuls del procés sobiranista. També es va querellar contra la presidenta de l'AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Garraf), Neus Lloveras, i contra el president de l'ACM i alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch, per contribuir amb actes concrets a la promoció, organització i celebració del referèndum i demana tancar les webs de les entitats.
També va ser el fiscal superior que va impulsar la querella contra l'expresident català Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per convocar la consulta del 9-N. Aquest cas va arribar a judici el 2017 i el TSJC va condemnar Mas a dos anys d'inhabilitació per desobeir el TC i a una multa, de la mateixa manera que les exconselleres també van ser condemnades a penes d'inhabilitació.
Fermesa a Catalunya
En un dels seus últims discursos públics, va demanar als nous fiscals destinats a Catalunya que exigissin complir la llei "als que, amb responsabilitats públiques, fan ostentació de la seva vulneració". En la jura de la nova promoció de fiscals, va afegir que "sense respecte a l'ordenament jurídic no hi ha democràcia".
Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona (UB) i va arribar a fiscal superior de Catalunya el juliol del 2013 per substituir Martín Rodríguez Sol.
Abans havia ocupat el càrrec de tinent fiscal, número dos d'aquesta Fiscalia superior, i va ser l'únic que es va presentar a rellevar Sol, que es va veure forçat a dimitir després que el llavors fiscal general Eduardo Torres-Dulce iniciés un expedient de remoció després de les seves manifestacions sobre el procés sobiranista.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista