TRANSCENDENT DECISIÓ

El Suprem comunica aquest dilluns si els exconsellers surten de la presó

Els ex alts càrrecs de la Generalitat van acatar l'article 155 de la Constitució i van renunciar a la DUI

La fiscalia demana que continuïn presos al no veure "un indici de sotmetiment" a la llei

junqprats

junqprats

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha citat  avui, a les nou del matí, els procuradors de l’exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i dels altres set exconsellers empresonats per presumpta rebel·lió arran de la convocatòria del referèndum unilateral i la declaració de la independència de Catalunya. A aquesta hora, el magistrat de l’alt tribunal, Pablo Llarena, notificarà si accepta o no la petició de llibertat que els ex alts càrrecs li van plantejar divendres, després d’haver declarat i acatat, amb una o altres paraules, l’article 155 de la Constitució, encara que no estiguin conformes amb la seva aplicació, i a renunciar a recórrer a les vies unilaterals al mostrar-se disposats a actuar dins dels marges constitucionals. El seu alliberament permetria a la majoria d’ells participar en persona en la campanya electoral que s’inicia demà.

El jutge Llarena, que durant uns anys va ser president de l’Audiència de Barcelona, es va mostrar més lax que la seva homòloga de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, a l’hora de decidir sobre la situació dels investigats per la convocatòria del referèndum. El magistrat del Suprem va dictar el dia 9 de novembre presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a Carme Forcadell, que va ser excarcerada després de pagar-la, i de 25.000 euros per a la resta dels membres de la taula del Parlament, Lluis Corominas, Lluís Guidó, Ramona Barrufet i Anna Simó.

Forcadell, com van fer divendres els exconsellers empresonats, va acatar l’article 155 i va dir que la declaració unilateral d’independència (DUI) havia sigut «declarativa i simbòlica», sense validesa jurídica. Els advocats de Junqueras i de la resta de polítics entre reixes esperen que el jutge de l’alt tribunal segueixi el mateix criteri i deixi lliures els seus clients. També se sabrà si són excarcerats els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, respectivament.

La fugida de Puigdemont

La fiscalia, no obstant, ha demanat que els ex alts càrrecs de la Generalitat continuïn a la presó, on van ingressar el 2 de novembre per ordre de la jutge Lamela, que aleshores instruïa el cas. Per a l’acusació pública, de les declaracions tant de l’exvicepresident Junqueras com dels exconsellers fetes el mateix divendres «no s’ha pogut inferir un indici de submissió a la legalitat vigent».

Notícies relacionades

En el seu informe, els ficals Consuelo de Madrigal i Jaime Moreno van recordar la fugida de l’expresident de la Generalitat, Carles Puig-demont, a Brussel·les, ciutat on encara es troba, i les altes penes amb les quals es castiga la rebel·lió, la sedició i la malversació. Sí que van diferenciar, però, entre la responsabilitat de Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs de la de la resta, de manera que es va possibilitar que a aquests se’ls imposi una mesura cautelar menys costosa que la sol·licitada.

L’advocat Jordi Pina, que representa diversos dels candidats de Junts per Catalunya (JxCat) al 21-D, va explicar que en el seu informe va plantejar al magistrat que tingui en compte aquesta «situació excepcional» perquè puguin concórrer així en igualtat de condicions a aquest procés electoral.