Marta Rovira admet que l'economia no suporta les vies unilaterals
La republicana concreta que la rebaixa de l'IRPF per a les rendes més baixes serà d'un punt
Respon als postconvergents que l'únic candidat d'ERC és Junqueras
Intervenció plenament programàtica de Marta Rovira al fòrum de debat Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO, molt en la línia de la seva campanya electoral en què ERC s’ha abstingut de llançar grans proclames independentistes. Rovira es va centrar en les qüestions programàtiques en un dia marcat encara per l’estudi d’Esade que revela els efectes nocius de la inestabilitat política en la marxa de l’economia catalana. Rovira va ser contundent i, emparant-se en un altre estudi, el de la consultora KPMG fet a compte de la candidatura barcelonina per ser seu de l’Agència Europea del Medicament, va assenyalar que el principal impediment de la capital catalana era una economia massa marcada «per la corrupció».
«No podem negar que hi ha inquietud en l’àmbit econòmic, però s’ha de fugir del discurs catastrofista», va apuntar la candidata real dels republicans davant l’empresonament d’Oriol Junqueras al Centre Penitenciari Madrid VII. «Fins a l’1 d’octubre teníem una economia que marcava rècords. El que és obvi és que el que no pot suportar l’economia és la violència policial i no anar per vies negociades», va dir abans d’assenyalar el Govern de Rajoy: «I el que tampoc pot suportar són les pressions de l’Estat i el decret exprés per facilitar el trasllat de les seus corporatives».
La corrupció del PP
En referència a l’informe de la consultora, Rovira va recordar, llançant un dard a CDC/PDECat, que també hi ha hagut corrupció a Catalunya i que el seu partit, en canvi, presenta un expedient impol·lut després de més de 86 anys d’història. «Però el PP té 65 procediments oberts per corrupció i compta amb 12 dels 14 ministres del Govern de José María Aznar imputats per malversació i frau», va assenyalar.
Un altre dels problemes detectats en l’economia catalana, i que Rovira va insinuar que s’esquivava voluntàriament per part d’alguns actors, és el dèficit d’infraestructures que redunda en una falta de connectivitat de Barcelona. L’exemple concret que va posar és que a l’aeroport del Prat no se li permeti desenvolupar-se segons les seves capacitats impedint que es converteixi en «un hub internacional», punt clau, aquest, per a l’agència del medicament. En el mateix capítol de falta d’inversió hi ha, és clar, els enllaços ferroviaris del port i el corredor mediterrani.
És en matèria fiscal on Rovira va concretar una proposta que ja havia llançat en aquesta campanya: la reducció de l’IRPF a les rendes més baixes. La va xifrar en un punt, deixant el tipus marginal del 12% a l’11%, intervenint per fer-ho en el tram autonòmic.
Les rendes baixes paguen més
«Les rendes més baixes són les més gravades i s’ha de posar fi a això. La mesura costa 200 milions i aquesta és una xifra assumbible, fins i tot amb l’infrafinançament que pateix Catalunya», va asseverar. La forma de compensar la pèrdua d’ingressos seria amb un augment de l’impost de transmissions patrimonials, en operacions de caràcter merament especulatiu.
Sobre el duel cada vegada menys larvat que es viu a la trinxera independentista entre la seva força i la candidatura de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, pel que fa a qui ha de ser l’ungit com a president després del 21-D, Rovira no es va moure gens del que havia dit els últims dies. Va afirmar que el candidat del seu partit és Junqueras i que ERC desitja governar amb l’objectiu de «construir república» i «obrir debats constituents».
«Tenim una llista àmplia i diversa perquè volem representar un país divers», va assenyalar la candidata republicana poc després de recordar que no és en el camp «de les banderes» on es mou ERC, sinó en el de l’aposta per la independència com a camí per aconseguir «el progrés econòmic i social de Catalunya des del republicanisme i la socialdemocràcia».
«Junqueras –va seguir– és el millor candidat, no només del partit, sinó de tots els que es presenten, i és per això que segueix a la presó. En aquesta campanya no es dona la desitjable igualtat d’oportunitats entre els partits».
A la pregunta del director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, sobre si el que Josep Maria Jové va apuntar a la seva ja famosa llibreta Mouleskine era cert, és a dir, que si Junqueras o ella mateixa van afirmar, mesos abans del referèndum, que aquella cita unilateral era «inútil», Rovira va evitar respondre-hi i va remetre als seus propis quaderns: «Hauré de repassar els meus apunts de les reunions», va assenyalar.
Acceptar els resultats
Tampoc va voler encadenar-se amb una eventual victòria en vots de l’independentisme per més del 50%. Va requerir un «gran mandat democràtic» i va acceptar, això sí, que superar el 50% donaria encara més força al secessionisme. «Ells», en referència al bloc del 155, és a dir, PSOE, C’s i, sobretot, PP, «estan obligats a acceptar els resultats del 21-D perquè ells han convocat les eleccions». Sobre l’aplicació d’aquest article de la Carta Magna, que provoca que «un partit amb el 8% dels vots», en referència al PP català, porti les regnes del Govern fa que Rovira no se senti «lliure».
En relació amb la unilateralitat, un altre dels grans ítems d’aquesta campanya electoral des que diumenge el democristià a les llistes d’ERC Antoni Castellà va explicitar que la candidatura no hi renuncia, Rovira va afirmar que el seu partit sempre «ha pres la bandera de la negociació i el pacte» i és l’Estat el que ha d’obrir ara una via de diàleg «com faria una democràcia madura».
Notícies relacionadesNo obstant, si això no es produeix, «no es pot viure en un bloqueig constant. Els ciutadans tenen dret a prosperar i ERC ho farà sense demanar permís. ¿Què farà el Govern? ¿Carregar contra la reforma horària? ¿Contra el desenvolupament de la llei de pobresa energètica?», es va preguntar de manera sarcàstica.
Rovira va tancar l’acte amb una invitació enverinada al candidat de Catalunya en Comú, Xavier Domènech: «Seria bo que digués on s’ubica, si amb la repressió política i policial del bloc del 155 o bé amb els valors republicans».
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista