SONDEIG DEL GESOP
Enquesta eleccions Catalunya: ERC s'allunya i Puigdemont perd força
Junqueras es distancia de Ciutadans i Puigdemont, que pugnen per la segona plaça
El PSC es despenja i la majoria independentista segueix a la corda fluixa
L’antigalla de la llei electoral espanyola impedirà una vegada més que els catalans puguin saber a partir d’aquest dissabte com ballen els escons i la intenció de vot en l’esprint final cap a les eleccions autonòmiques probablement més disputades de la democràcia. Així doncs, ens quedarem amb l’última fotografia que ens ofereix el Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, que desfà alguns empats demoscòpics recents i deixa la carrera cap al 21-D amb un clar favorit: ERC.
Els republicans s'allunyen dels seus immediats perseguidors i recuperen al començament de l’últim tram part del coixí d’escons que havien perdut pel camí des de l’empresonament del seu candidat, Oriol Junqueras. En canvi, Inés Arrimadas, Carles Puigdemont i Miquel Iceta han cedit terreny en els últims set dies i es disputen la medalla de plata.
En una setmana, Esquerra ha passat de moure’s en una forquilla de 30-31 escons a fer-ho en els 34-35 diputats, gràcies a haver esgarrapat 1,7 punts. Si en l’anterior enquesta del GESOP el tàndem Junqueras-Marta Rovira sentia al clatell l’alè des de Bèlgica de l’expresident i candidat de Junts per Catalunya, ara l’efecte Puigdemont sembla haver-se diluït a una gran velocitat: 1,4 punts menys i de 29-30 parlamentaris a 26-27. Un sol punt distanciava republicans i postconvergents la setmana passada, bretxa que s’ha engrandit fins als 4,3 punts. En intenció directa de vot (el vot sense cuina), ERC ha revertit la seva caiguda guanyant 3,3 punts, mentre que JxCat s’ha estancat.
El treball de camp del sondeig va finalitzar ahir mateix i s’ha efectuat a partir de 800 entrevistes des de dimarts passat. L’estudi ha detectat una important volatilitat de vot, fet que indica un cert desconcert i incertesa en el conjunt de l’electorat. Els indecisos han escalat fins al 27% a menys d’una setmana dels comicis, i la indefinició ha crescut més en el bloc no independentista que en el secessionista. I dins de cada bloc, la competició es va polaritzant. En el front sobiranista, a favor d’ERC, que es quedaria amb dos de cada 10 votants de la CUP el 2015 i el 17% d’electors de Catalunya Sí que es Pot. En conseqüència, els anticapitalistes obtindrien 6-7 escons, un menys que fa una setmana.
LA GRAN INCÒGNITA / Això explica que continuï en suspens la gran incògnita del 21-D: ¿ERC, JxCat i CUP revalidaran la majoria absoluta? De moment segueix a la corda fluixa. En vots perdrien dos punts respecte a les últimes eleccions i es quedarien en el 45,6%. En escons, la forquilla seria de 66-69 diputats, i el 68 és el màgic llindar de l’estabilitat.
És a dir, sobre l’imminent nou Parlament segueix planant l’amenaça de la ingovernabilitat. El bloc constitucionalista aconseguiria el 43,7% dels sufragis i 56-59 representants. Podrien, doncs, ser decisius els comuns, que també aconsegueixen un petit respir en aquesta recta final i passen en una setmana de 9-10 a 10-11 escons, en part per haver recuperat cinc punts i mig en fidelitat de vot.
El constitucionalisme també camina a poc a poc cap a la polarització, en aquest cas de color taronja. Fa una setmana, Arrimadas i Iceta estaven empatats a tot en tercera posició. Ara, Ciutadans s’ha colat entre Junqueras i Puigdemont i pugna amb la llista de l’expresident per la segona plaça, mentre que els socialistes s’han despenjat. El partit d’Albert Rivera s’ha adjudicat 2,2 punts en una setmana i aconseguiria 27-28 parlamentaris, dos més que en el sondeig precedent. En vot estimat, l’avantatge d’Arrimadas sobre Puigdemont és més ampli (3,3 punts) i els taronges es queden a tan sols un punt d’ERC, encara que set diputats per sota.
Notícies relacionadesEL VOT MÉS FIDEL / Ciutadans consigna la fidelitat de vot més alta, per sobre del 80%, i és juntament amb la CUP la força amb menys percentatge d’indecisos entre els que la van votar dos anys enrere. Les seves fugues de vot són insignificants i, en canvi, es nodreix de l’enorme sagnia que pateix el PPC. A Xavier García Albiol se li escapa el 36% del seu electorat, que ara triaria la papereta taronja, i té un 21% més indecís. Resultat: el PPC segueix sense passar de 6-7 escons. A Iceta també se li esfumen el 17% dels seus votants en direcció a Ciutadans, fet que provoca que després de diverses enquestes a l’alça, l’última setmana hagi retrocedit sensiblement: dos punts i dos diputats menys. El PSC aconseguiria ara 23-24 parlamentaris.
Les expectatives de participació a les urnes es mantenen al voltant del 80%, més elevada que l’any 2015 però estancada respecte als sondejos dels últims mesos. A aquesta mobilització fien els d’un bloc i els de l’altre que aquest mapa es mogui més o menys els últims dies de campanya i, per tant, la seva felicitat el 21-D.
Enquestes eleccions Enquestes eleccions Enquestes Carles Puigdemont Inés Arrimadas Eleccions autonòmiques Ciutadans CUP PPC ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Oriol Junqueras Miquel Iceta Independència de Catalunya Enquesta GESOP Junts per Catalunya Catalunya en Comú
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034