RESOLUCIÓ DEL TS

Junqueras seguirà a la presó per no renunciar a "l'enfrontament amb l'Estat" per aconseguir la independència

Els magistrats consideren que hi ha indicis de la comissió dels delictes de "rebel·lió, sedició i malversació"

Assenyalen que el líder d'ERC no va tenir en compte els "actes violents" que podien provocar les seves arengues per desobeir la llei

El Tribunal Suprem ha decidit denegar la seva sortida en llibertat davant el risc de reiteració delictiva i davant l’existència d’indicis en contra seu. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Oriol Junqueras seguirà en presó preventiva perquè no ha renunciat a l'"enfrontament amb l'Estat" per aconseguir la independència de Catalunya. Així ho veuen els magistrats del Tribunal Suprem que aquest divendres han decidit per unanimitat desestimar l'excarceració demanada per l'exvicepresident. El líder d'ERC havia sol·licitat sortir d'Estremera, perquè, segons ell, ha demostrat que és "un home de pau" i perquè ha de defensar els drets del gairebé un milió de catalans que el van votar el 21-D. Els seus arguments, però, no han convençut els jutges.

En una resolució de 25 folis, el ponent, el magistrat Miguel Colmenero, descriu àmpliament per què consideren que hi ha prou indicis que Junqueras ha comès els delictes de "rebel·lió, sedició i malversació de fons públics" i subratllen la possibilitat que reincideixi, ja que ha sigut elegit diputat i es va presentar com el candidat d'ERC a presidir la Generalitat. En els seus arguments, Colmenero destaca que el dirigent català, amb altres membres de l'Executiu, del Parlament i altres institucions, "s'han alçat contra l'Estat espanyol, contra la Constitució, l'Estatut i la resta de l'ordenament jurídic". 

L'apel·lació al diàleg i el civisme que el líder republicà va fer dijous per defensar la seva sortida no ha fet efecte. Junqueras no va fer referències al procés ni a l'acatament de la Constitució. Els membres de la sala d'apel·lacions no veuen "cap dada" que faci pensar que el dirigent "abandonarà la idea d'una proclamació unilateral d'independència". I aquesta bilateralitat de què parla Junqueras, apunta la resolució, és referida "exclusivament" al fet que l'Estat pogués "prestar-se a reconèixer la independència". "El projecte polític subsisteix i el recurrent no l'ha abandonat [...] De tot plegat se'n desprèn un risc rellevant de reiteració en la mateixa conducta delictiva", sosté el tribunal.

Document

La resolució del TS sobre l’excarceració de Junqueras.

La resolució del TS sobre l'excarceració de Junqueras.

"Episodis de violència"

La decisió afirma que no consta que Junqueras donés ordres directes per cometre "actes violents" (com els que considera que es van produir davant d'Economia el 20 i 21 de setembre i l'1-O), però la desobediència pública del líder republicà a les sentències del TC i les lleis han "impulsat" els ciutadans a mobilitzar-se i provocar "previsibles i altament probables episodis de violència per aconseguir la finalitat proposada".

La interlocutòria insisteix que era impossible que Junqueras no pensés en les possibles conseqüències de les seves arengues i sabia que els catalans l'1-O podien trobar "necessàriament" l'oposició policial. "Constitueix una conducta d'extraordinària gravetat incitar diversos milions de ciutadans a anar a votar il·legalment tot i saber que es trobaran amb l'oposició física dels agents", subratlla el document. De fet, els magistrats al·leguen el risc que hi hagués "resultats lesius molt més greus dels que efectivament es van produir, cosa que afortunadament no es va produir".

No hi ha "presos polítics"

El ponent dedica diversos paràgrafs a deixar clar que la sala no està d'acord amb l'expressió de "presos polítics" per referir-se a Junqueras i altres líders sobiranistes. No ho són, assegura, perquè defensar aquesta opció política és "legítim", però s'ha de fer "sense cometre cap delicte".

La resolució admet que estar en presó preventiva suposa "limitacions" per ser diputat, però assenyala que l'instructor podrà tenir-ho en compte i donar permisos puntuals a Junqueras. 

"Home de pau"

En la intervenció de dijous davant els tres magistrats, Junqueras va apel·lar a les seves forts conviccions religioses i al seu compromís amb "el civisme" per demanar la llibertat. Va assegurar ser "un home de pau" i va destacar que no ha tingut mai "una paraula de menyspreu" per a altres ideologies polítiques. Però els seus arguments no han convençit el tribunal.

La defensa va al·legar que l'exvicepresident havia de quedar en llibertat perquè ha sigut elegit diputat del Parlament i ha de poder exercir els seus drets polítics. Junqueras va mantenir davant els magistrats que no podia "defraudar" els seus votants i va recolzar "el diàleg bilateral" i la negociació. 

Tant l'acusació popular, que exerceix Vox, com la fiscalia es van oposar a posar-lo en llibertat per risc de reiteració delictiva.

Notícies relacionades

El seu advocat, Andreu van den Eynde, ja va anunciar dijous després de la vista que si es desestimava l'excarceració demanaria el trasllat de Junqueras a una presó catalana per abandonar la presó i poder assistir als plens del Parlament. Reclamaran la sortida de la presó sempre que considerin que s'estan vulnerant els "drets" del líder d'ERC i els seus votants, va assegurar el lletrat.

Junqueras està empresonat a Estremera des del 2 de novembre pels delictes de rebel·liósedició malversació per la seva implicació en el procés.