REGLAMENT DEL PARLAMENT

¿Puigdemont pot ser investit telemàticament?

El reglament del Parlament no facilita ni impedeix que prengui possessió del càrrec per videoconferència

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Per a Junts per Catalunya investir qualsevol candidat que no sigui Carles Puigdemont suposa "acceptar el 155", una cosa que ERC, després d'una setmana d'anades i vingudes, avala. Però si Puigdemont torna a Catalunya la seva detenció serà imminent a causa de l'ordre que pesa sobre ell. Els independentistes estudien llavors com maniobrar perquè puguin fer efectiu el seu mandat, amb l'afany de restituir el Govern cessat per Mariano Rajoy, perquè el seu candidat prengui possessió del càrrec sense presentar-se a la Cambra catalana.

Després del cop de porta del Govern central a l'intent dels postconvergents d'aconseguir un "pacte polític" amb l'Estat per al retorn de Puigdemont sense que sigui posat a disposició judicial, es posa sobre la taula la possibilitat d'investir l'expresident a Brussel·les de forma telemàtica. El reglament del Parlament no contempla aquesta possibilitat. De fet, ni ho facilita ni ho impedeix.

Sense especificacions

L'article 146 del document que regeix la Cambra exposa la coreografia perquè un candidat sigui finalment investit. El postulat ha de llegir la resolució del president o presidenta del Parlament en què es proposa el seu nom a la Presidència de la Generalitat i, acte seguit, presenta el seu programa de govern, sense límit de temps, per sol·licitar el suport de la majoria del ple. En aquest apartat no s'especifica que hagi d'estar físicament a la Cambra, tampoc com ni sota quines circumstàncies pot realitzar-se si no es presenta davant el quòrum, esquerda que poden aprofitar els partits independentistes perquè Puigdemont pugui comparèixer a distància via plasma.

No obstant, el reglament tampoc explicita que un diputat pugui usar aquesta tecnologia per preservar la seva representació en la investidura. Només contempla intervencions per videoconferència als experts i personalitats citades a comparèixer en comissions parlamentàries però no en debats en el ple.

Una altra opció que podria estudiar-se és que un diputat substitueixi el presidenciable en la sessió d'investidura. Segons l'article 83, i sempre que es comuniqui prèviament al president del Parlament, un electe pot ser suplir un altre del mateix grup en un debat o tràmit concret. Però aquesta opció apareix en la secció general de els debats a la Cambra, i no s'aclareix que pugui utilitzar-se aquest argument en una trobada tan transcendental com el que es dona en una investidura. Si es permetés, qualsevol altre electe de Junts per Catalunya podria defensar el full de ruta de Puigdemont per capitanejar de nou la Generalitat.

La Mesa, clau per a la seva investidura

Notícies relacionades

Tot queda en mans de la lliure interpretació de les normes. La lectura determinant, no obstant, serà la que faci la Mesa del Parlament, que es constituirà el 17 de gener. Els independentistes s'aferren a liderar-la, mentre que els taronges no desisteixen a reivindicar-la amb el raonament de ser la força guanyadora de les eleccions del 21-D en vots i en escons. Aquest òrgan serà de nou el tallafoc que determini ara el futur del Parlament. 

Si l'òrgan permet portar endavant la votació de Puigdemont com a president, apareixeran noves complicacions. Els independentistes hauran de garantir-se, com a mínim, 66 escons per afrontar els 65 que obtindria Inés Arrimadas amb un controvertit suport dels comuns. Els exconsellers a Bèlgica haurien de renunciar al seu escó per fer córrer les llistes i mantenir la majoria necessària per investir-lo sense quedar en mans de la resolució del Tribunal Suprem sobre els diputats electes empresonats. Puigdemont no podrà votar-se a si mateix, perquè encara que mantingui la seva acta de diputat per a la seva investidura, el vot només pot delegar-se en cas de baixa per maternitat o paternitat, i en situacions d'hospitalització per malaltia greu o incapacitat degudament acreditades.