CAP A LA INVESTIDURA

La gran contrició independentista

Pesos pesants de l'independentisme baixen del tren de la unilateralitat

El PDECat i ERC respecten que els presos "facin el que puguin" per sortir

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Xabi Barrena / Daniel G. Sastre

"Jo, Galileo Galilei, abandono la falsa opinió que el Sol és el centre i està immòbil. Abjuro, maleeixo i detesto aquests errors". El 22 de juny de 1633, acusat pels inquisidors per defensar la (censurada) teoria copernicana que la Terra gira al voltant del Sol, l'astrònom va ser obligat a renegar públicament i de genolls de les seves creences davant el tribunal de la Santa Inquisició. Així va aconseguir que li commutessin la cadena perpètua per l'arrest de per vida al seu domicili. "I no obstant es mou", explica la llegenda que va afegir després de sortir del judici.

Les últimes setmanes han sigut diversos els independentistes que han renegat davant la justícia de la teoria de la unilateralitat. Els últims a fer-ho han sigut l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i els Jordis. Jordi Cuixart, president d'Òmnium, va argumentar que vistes les conseqüències de l'1-O i de la DUI l'únic referèndum vàlid seria el que convoqués el Govern espanyol, mentre que Jordi Sànchez, diputat electe i expresident de l'ANC, ha sentenciat que renunciaria a l'escó si s'optés per la via unilateral. Cosa que també faria l'exconseller Forn, que va assenyalar molt gràficament que "baixaria del tren" si es torna a fer.

Però aquesta mateixa setmana han baixat del mateix tren la presidenta del Parlament Carles Mundó

La falta de concreció inquieta la CUP, que titlla de "molt irresponsable" no saber el full de ruta

En aquesta estació del procés també ha baixat el que va ser-ne el maquinista, Artur Mas. L'expresident, que ha deixat aquesta setmana la presidència del PDECat, fa temps que reclama abandonar la unilateralitat i replegar-se per ampliar la base social. "No haver passat del 50% ens obliga a entendre que no podem implementar la independència en el curtíssim termini", va explicar en la roda de premsa del seu adeu.

El dubte que subjau és si el bloc independentista ha renunciat a la unilateralitat o no. El PDECat ja havia apostat per aparcar-la i l'obcecació de Carles Puigdemont i JxCat per aquesta via és per al partit una nosa de la qual de moment no poden renegar obertament. Primer, pels resultats electorals de l'expresident, que van superar totes les expectatives. I segon, perquè s'ha de veure com acaba el culebró de la investidura. Marta Pascal ja va parlar abans del 21-D d'entrar en l'"etapa de la bilateralitat", en la línia que ha defensat Forn davant el Suprem. En qualsevol cas, fonts del partit atribueixen les declaracions dels presos a la seva necessitat de "fer el que puguin" per sortir.

Pels republicans el que s'afirma quan es dorm a la presó forma més part de l'estratègia de defensa que d'una explicació del 'corpus' teòric polític del declarant. Fonts d'ERC van recordar que en el seu programa s'instava a una negociació "bilateral". Per ells, el treball parlamentari ara consisteix a "omplir la república de contingut" amb iniciatives legislatives socials. Per a aquestes lleis, i en cas que fossin recorregudes per l'Estat, Marta Rovira sí que insinuava que hi podria haver desobediència. 

La CUP comença a inquietar-se davant la falta de concreció sobre si es va "desplegar la república". "És molt irresponsable que no s'estigui explicant clarament quin serà el programa d'actuació per als pròxims anys", ha criticat aquest divendres la diputada electa Maria Sirvent en una entrevista d'Europa Press.

Notícies relacionades

A l'espera de si aquesta república declarada es desplega o no, de moment el que ja té és una web, la del Govern de la República. L'expresident ha anunciat la posada en funcionament d'aquest canal d'informació del "Govern legítim". Ho ha fet en ple debat sobre la seva investidura telemàtica el dia que se celebrava a Brussel·les la primera reunió de diputats de JxCat per preparar l'estratègia de cara a la constitució del Parlament i la posterior investidura del nou president. 

L'obra que li va costar el procés judicial a Galileo es deia 'Diàleg sobre els dos màxims sistemes del món'. S'haurà de veure si la nova etapa política està presidida pel diàleg entre els sistemes polítics català i espanyol o si l'enfrontament es manté.